perjantaina, helmikuuta 29, 2008

Rauta-aika dvd:lle Kalevalan päivän kunniaksi




Kalle Holmberg ohjasi 1982 Yle:n Tv-teatterille moniosaisen suurtyön Rauta-ajan. Paavo Haavikon kirjoittamassa tv-sarjassa Vesa-Matti Loiri näytteli Seppä Ilmarin pääosan. Rauta-aika on saatu nyt dvd-levikkiin tämän viikon Kalevalanpäivän kunniaksi.
Kirjoitin kaksikymmentäkuusi vuotta sitten Helsingin Sanomissa Rauta-ajasta kiinnostuneesti, mutta erittelin myös sen puutteita, huomioin toteutuksen kunnianhimon ja ristiriidat. Totesin lopuksi, että Kalle Holmbergin tv-draamasta ei tullut mestariteosta.
En ryhdy hankkimaan dvd-versiona Rauta-aikaa, mutta luin mielenkiinnolla Helsingin Sanomien artikkelin (28.2.), jossa 1970-luvulla syntyneet taiteilijat kommentoivat teosta. Arvostamani elokuvaohjaaja Aku Louhimies (Levottomat, Paha maa, Irtiottoja, Valkoinen kaupunki) toteaa haastattelijalle, että Rauta-aika oli tv-teatterin joutsenlaulu.
Se nyt ei aivan pidä paikkaansa. Rauta-ajan valmistumisen aikoihin, vuosia sen jälkeen, aina 2000-luvun alkuun Ylen Tv-teatteri, sittemmin draama, tuotti lukuisia hienoja teoksia (myös MTV:n teatteri oli voimissaan vielä ainakin 1980-luvulla, kun Veikko Kerttula ja Pekka Parikka ohjasivat tv-draamaa, se vain unohdetaan aina).
TV1:n puolella esimerkiksi Veli-Matti Saikkonen, Timo Bergholm ja Matti Ijäs ovat ohjanneet erinomaista tv-teatteria ja tv-elokuvia. Aina 2000-luvun alkuun. Eikä pidä unohtaa TV2:n eli Tampereen Tohlopin saavutuksia Reima Kekäläisen aikana. Kuuluuhan Eija-Elina Bergholmin 1990 ohjaama Huojuva talo kuulu Ylen tv-draaman loistaviin saavutuksiin.
Jos joutsenlaulusta halutaan puhua, niin eiköhän Ylen draaman viimeinen suuri työ ole Tapio Piiraisen Raid-sarja, joka valmistui vuonna 2000.
================================================
Nykyisin Ylen tv-teatteri ja tv-draama ovat kuolleet. Anteeksi, tehdään Yle:ssä sentään ikuisuus-sarjaa, torstaista torstaihin junnaavaa Kotikatua, mutta esimerkiksi maanantain Kotikatsomon kausisarjat ovat ulkoistettuja tuotantoja.
Kalevalaa luovasti tulkitseva, osittain Felliniin ja osittain suomalaiseen mytologiaan viittaava Rauta-aika oli kaiketi Ylen historian kallein tv-tuotanto. Vuosia kestäneen neliosaisen tv-sarjan tekoon käytettiin meidän katsojien lupamaksurahoja hiukan yli 5 miljoonaa silloista markkaa. Se oli uskomattoman iso panostus, mutta se osoitti miten ennen vanhaan Yle:ssä panostettiin kotimaiseen kulttuuriin. Olihan Ylioppilasteatterin ja Turun kaupunginteatterin ohjaajakomeetta Kalle Holmberg palkattuna Yle:n TV2:ssa vuosina 1977-1981, Rauta-aikaa tekemässä.

Ajankohtainen kommentti

Ylen rahoitusmalleista ja julkisen palvelun tehtävistä keskusteltiin tiistaina koko ilta TV2:n Ajankohtaisessa Kakkosessa. Keskustelusta ei jäänyt paljon käteen. Isot tv-pomot eivät saapuneet paikalle, ja jälleen ärsytti keskustelijoiden kyvyttömyys puhua televisiosta. Ei seurata eri kanavia - julkisia ja kaupallisia - ei ole kokonaisnäkemystä nykyisestä tv-ilmastosta.
Keskusteluun osallistunut viestintäministeri Suvi Lindén ei katso televisiota. Miten hän voi tehdä päätöksiä, jos ei tunne alaa. Tällaisiakö poliiitikkoja meillä valitaan eduskuntaan, vieläpä valtioneuvostoon. Ei ole ihme, että usko politiikkaan ja politiikkoihin on nollassa.

Ei kommentteja: