Lupasin jokin aika sitten käsitellä suomalaiset ensi-iltaelokuvat, joiden invaasio alkoi heti joulukuussa. Kolmen kuukauden aikana Helsingin kahteen multipleksiteatteriin on ilmestynyt ainakin yhdeksän kotimaista uutuutta. Ennen joulua tulivat Röllin sydän, Joulutarina, Raja 1918 ja Tali-Ihantala 1944. Joulun jälkeen melkein viikoittain on ollut kotimainen ensi-ilta.
Joutuu kysymään: tapetaanko kotimaisten elokuvien menestyminen tällaisellä tarjonnalla? Miksi elokuvia ei voisi sijoittaa teattereihin sopivasti syksyn ja kevään aikana, jotta toinen ei söisi toisen mahdollisuuksia.
Käsittelemättä olevista kotimaisista ensi-illoista olen nyt nähnyt kaksi romanttista komediaa. Toinen on Lauri Nurksen ohjaama Sooloilua ja toinen Perttu Lepän 8 päivää ensi-iltaan. Ne ovat amerikkalaistyyppisiä komedioita, kevyellä kädellä ohjattuja, persoonattomia.
Ihmettelee, miten Pitkällä kuumalla kesällä luvannut Perttu Leppä on mennyt ohjaajana alaspäin.
Romeon ja Julian teatteriharjoitusten ympärille keskittyvä 8 päivää ensi-iltaan on ulkohtainen romanttinen komedia. Vain esitykseen pääroolia paikkaamaan pääsevää kuiskaajaa esittävä Laura Birn vakuuttaa ilmeikkäällä ja raikkaalla suorituksellaan.
Sooloilua perustuu Katja Kallion viihteelliseen ihmissuhderomaaniin. Lauri Nurkse on siirtänyt romaanin vaivattomasti elokuvaksi. Kolmen pääroolin näyttelijät Kari-Pekka Toivonen, Saija Lentonen ja Kristiina Elstelä näyttelevät tyydyttävästi.
Kysymys on kukasta kukkaan liitelevästä kapellimestarista (Toivonen), tämän äidistä (Elstelä) ja uudesta valloituksesta (Lentonen). Tätä kliseistä kolmiosuhdetta ruoditaan vanhassa maaseututalossa.
Aku Louhimies onnistui ohjaajana tuomaan lisäarvoa ja särmää Kuutamolla-komediaan, joka oli Katja Kallion aikaisemman romaanin filmatisointi. Nurkse on ohjaajana vielä raakile, sovinnaisen elokuvakerronnan hallitseva kuvittaja, joka yrittää peittää onton tarinan tunnelatauksilla.
Ajankohtainen kommentti
Kimi Räikkönen kävi viikolla pitämässä lehdistötilaisuuden Helsingin hienossa Kämp-hotellissa. Paikalla oli niin Suomen Yleisradio kuin Italian RAI. Ja toimittajia eri medioista kuin hyttysiä kesällä rantakoivikossa.
Ymmärrän RAI-yhtiön naistoimittajan kiinnostuksen, koska Räikkönen ajaa Ferraria. Luulisi Yle:n TV-urheilun hiukan hellittävän ilmastonmuutosta, autojen ja tupakan myyntiä edistävän "urheilumuodon" sopulimaisen uutisoinnin edessä. Ihmettelen jälleen, miten juuri naispuoliset urheilutoimittajat häärivät Formulan ympärillä.
Ylen entisen toimitusjohtajan Arne Wesbergin vetämä kanavapakettimyyntiyhtiö PLUS-TV on mainostanut kaupallisella tv-kanavalla Formulaa ärsyttävän kiihkeästi. Taas on luvattu erikoistarjousta paketin nopeille ostajille.
Kysymys on MTV3:n maksullisen digikanava Maxin mainostamisesta. Tuo kanava lähettää suorana viikon päästä alkavia Formula 1-ajoja. Ilman tuota Formulaa ja Maxia ei PLUS-TV varmastikaan menestyisi.
Ymmärrän, että formulahullut ja räikkösfanit tarvitsevat kanavan ja siitä myös maksavat. Entä jos Kimi Räikkönen ja Heikki Kovalainen eivät ajaisi Formula 1 -radoilla. Lopahtaisiko suomalaisäijien kiinnostus, menisivätkö PLUS-TV:n korttipakat sekaisin?
Yle lähettää nykyisin jalkapallon Mestareiden liigan otteluita. Tv-peli alkaa tiistaisin klo 21.30 TV2:lla. Sitä ennen nähdään puolen tunnin tynkä-Ajankohtainen Kakkonen. Ennen tv-pelin lähetystä nähdään Tapio Suomisen vetämä lyhyt jalkapallostudio. Tulevan matsin esittelyyn ja analysointiin ei jää paljoa aikaa. Siksi studio vaikuttaa välttämättömästä pakosta tehdyltä. Myöskin selostus kalpenee Urheilukanavan Tuomas Virkkusen ja Canal plussan asiaan paneutuneiden selostajien rinnalla. Nyt, kun Martti Kuuselakin pääsi vihdoin taas valmennuksen pariin (TPS:n valmentaja), niin esimerkiksi nuori Niki Juusela oli viime tiistaina kuin suoraan surman suuhun heitetty. Laajaa keskustelua on herättänyt myös otteluvalinnat, jotka ovat osittain menneet pieleen. Mielestäni asia korjaantuu sillä, että aina kun on mahdollista näyttää jonkun suomalaisen pelaajan edustaman seuran ottelu, niin se pitää tehdä. Olen myös monen muun tavoin ihmetellyt "keskiviikkona" lähetettävän koko kierroksen maalikoosteen esittämisaikaa, joka esimerkiksi viime viikolla oli jo torstain puolella kello 0.45! Herätys Yle, koska eivät esimerkiksi työssä käyvät ihmiset pysty näin myöhään valvoa ja moni mielellään katsoisi kaikkien otteluiden huippuhetket.
Kyllä sitä alkaa kaipaamaan Nelosen taannoisia Mestareiden liiga -lähetyksiä , joissa toimi kaikki studion sisustuksesta lähtien. Etenkin Matti Even ja Pasi Rautiaisen studio-osuus oli loistava ja varsinkin Pasin, joka solulla jalkapalloa hengittävä olemus toi elämää keskusteluun. Täytyy sanoa, että Suomi-futis on menettänyt todella paljon, kun Pasi on Virossa FC Floran valmentajana. Kaiken kaikkiaan kyseissä studiossa oltiin koko ajan jalkapallon perimmäisten kysymysten äärellä ja se antoi paljon juuri lajia intohimoisesti seuraaville.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti