keskiviikkona, maaliskuuta 24, 2010

Kunnianosoitus Leo Tolstoille










Suurista venäläisistä kirjailijoista Leo Tolstoi mainitaan aina Anton Tsehovin ja Feodor Dostojevskin rinnalla. Leo Tolstoi (1828-1910) oli ajattelija ja vaikuttaja, filosofinen keskustelija, jonka moraaliset, uskonnolliset, sodankäyntiin liittyvät ja seksuaaliset pohdinnot herättivät kiinnostusta tsaarinajan Venäjällä. Tolstoi kirjoitti myös kirjallisuudesta, ja häntä askarruttivat taiteen kysymykset. Tolstoin mielipide ihmisen totuttamisesta roskaan on edelleen ajankohtainen: "Niin kuin ihmiset voi totuttaa mätään ruokaan, viinaan, tupakkaan, oopiumiin, samoin ihmiset voi totuttaa huonoon taiteeseen, kuten itse asiassa tehdäänkin". Tämä lausuma on kirjattu Martti Anhavan suomentamaan "Mitä on taide" -teokseen, joka ilmestyi meillä vuonna 2000.
Leo Tolstoin kirjat ovat kiinnostaneet aina elokuvantekijöitä. Muistettakoon Greta Garbon hauras näyttelijätyö 1930-luvun hollywoodilaisessa Anna Kareninassa tai Tolstoin "Sodan ja rauhan" hollywoodilainen elokuvaversio 1950-luvun lopulta. Tässä King Vidorin suurelokuvassa esintyivät Audrey Hepburn, Mel Ferrer ja Henry Fonda. Neuvostoelokuvan mahtiohjaaja Sergei Bondartshuk toteutti rahaa säästämättä "Sodasta ja rauhasta" versionsa 1960-luvun lopulla.
Leo Tolstoin ehkä kuuluisin romaani "Anna Karenina" on filmattu kymmeniä ja kymmeniä kertoja. Romaani on nyt ajankohtainen Turun kaupunginteatterin omapäiseksi sanottuna näyttämötulkintana - Suden vuoden ja Uutishuoneen Krista Kosonen on kriitikoiden mukaan fantastinen pääosassa.
Anna Karenina ja Leo Tolstoi ovat ajankohtaisia myös Orionissa, elokuva-arkiston eli Kavan kevätsarjassa. Vladimir Gardinin legendaarisesta mykkäelokuvasta Anna Kareninasta (1914) esitetään säilyneet kohtaukset arkistossa ensi tiistaina. Veteraaniohjaaja Aleksandr Zarhin kallis 1960-luvun lopun Anna Karenina nähdään arkistossa 3.5. Se on kuuluisa Tatjana Samoilovan suorituksesta. Samoilova nousi maailmantähdeksi Kurjet lentävät -elokuvassa 1950-luvun lopulla.
====================================================================================================
Helsingin elokuvateatteriohjelmistoon on muuten tulossa englantilainen elokuva Viimeinen asema, joka kertoo vanhan Leo Tolstoin elämäntavan muutoksista ja lähipiirin oudoksunnasta. Tolstoita tulkitsee hieno luonnenäyttelijä Christopher Plummer, joka näkemäni trailerin perusteella oli muotoutunut ainakin ulkoisesti täydellisesti kirjailijan näköispatsaaksi.

Ajankohtainen kommentti

Britannian BBC panostaa jatkossa laatuun, kotimaiseen draamaan ja jättää määrän vähemmälle. Internet-palveluja karsitaan, radioasemia loptetaan ja amerikkalaista sarjafilmiohjelmistoa ostetaan entistä vähemmän BBC:n tv-kanaville. Suunnitelmia ei ole vielä hyväksytty BBC:n johdossa, mutta Robert Murdochin The Times -lehden mukaan uusi linjaus on hiottu yksityiskohtaisesti yhtiössä. BBC:n kerrotaan esittelevän uudet suunnitelmansa näinä aikoina. BBC:n tarkoitus on täsmentää julkisen palvelun tv- ja radioyhtiön ohjelmapolitiikkaa ja karsia rönsyjä - asiantuntijoiden mukaan suunnitelmat tulisivat hyödyntämään kaupallisia toimijoita.
Suomalaiset sanomalehtien kustantajat ovat vaatineet äänekkäästi samansuuntaisia toimenpiteitä Yleltä, joka on lisännyt viime vuosina rönsyjään joka puolelle. Vancouverin olympiakisojen aikana jokainen huomasi, että urheilun välittäminen, kisatapahtumien taustottaminen ja selostaminen on ylivertaisessa asemassa Ylessä. Tv-urheilusta maksetaan iso hinta - kaiketi 20 milj. euroa vuodessa - joten se on pois esimerkiksi kotimaiselta draamatuotannolta. Koska Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminta on korkeatasoista, niin kannattaisiko yhtiössä harkita samanlaisia linjauksia kuin BBC:ssä. Eli jatkossa tullaan keskittymään kovaan laatujournalismiin, ulkomaanuutisointiin ja lastenohjelmiin.

P.S. BBC:n päätöksistä ei ole vielä tietoa, mutta tiistaina 23.4. selvisi odotetusti, että eduskuntaryhmät eivät päässeet yksimielisyyteen Yle-ratkaisujen jatkotoimista. Uusi valmistelu siirrettiin viestintäministerille ja päätökset tehdään uudessa eduskunnassa 2011. Yle-ratkaisujen kaatumisen on vihjattu johtuneen kaupallisten mediatalojen vahvasta lobbauksesta ja ministeri Suvi Lindénin sekoilusta. Minusta viestintäministeri osoitti jämäkkyyttä ja itsenäisyyttä tilanteessa, jossa kaikille pakollisen, epäoikeudenmukaisen Yle-maksun vastustus oli rankkaa.
Heikki Hellman veti Yle-asioita osuvasti yhteen Helsingin Sanomien Uutisanalyysissä (24.3. 2010): "Lain uusi valmistelu on myös helpotus. Kansan jo etukäteen vihaama Yle-maksu ei olisi ollut kestävä ratkaisu. Budjettirahoitus on.
Helpotuksen koki myös Yleisradion johto, kun yhtiön toiminta luvattiin säilyttää nykyisellä tasolla. Se tarkoittaa, että Yleisradio säilyttää nykyiset kanavansa."
Voi myös ajatella, että Ylen tuki kotimaiselle elokuvalle säilyy entisellään. Jos näin käy, tieto helpottaa Suomen elokuvasäätiötä ja elokuvantekijöitä.

Ei kommentteja: