perjantaina, helmikuuta 08, 2008

Loistava kotimainen uutuus


Nyt se tuli. Tai tuli ensi-iltaan jo tammikuussa, Dome Karukosken toinen pitkä näytelmäfilmi Tummien perhosten koti. Minusta elokuva on parasta kotimaista sitten Pahan maan ja Miehen työn.
Dome Karukosken elokuva on rankka, järkyttävä, jopa synkkäkin, se repäisee ihon kananlihalle ja sielun karrelle. Mutta se on selkeä näyttö nuoren ohjaajan kyvystä tehdä elokuvaa, luottaa kuvaan, tunnelmaan, luoda dramaattisia tilaneita ja ohjata vankasti näyttelijöitä.
Tummien perhosten koti perustuu Leena Landerin läpimurtoromaaniin. Landerin teksti on vahvaa, läheltä koettua, todenmakuista, hiukan rönsyilevää ja hajanaistakin. Marko Leino on kirjoitanut romaania tiivistävän ja jäsentävän, jopa puhdistavan käsikirjoituksen. Leino todistaa lopullisesti osaamisensa elokuvakäsikirjoittajana. Melkein rohkenisi sanoa, että vasta elokuva antaa romaanille olennaisen merkityksen.
==========================================
Dome Karukoski kertoo tunteita kouraisten väkivaltaisen perheen ja traagisten lapsuukokemusten ahdistamasta 13-vuotiaasta Juhanista (Niilo Syväoja), joka lähetetään huostaanottojen jälkeen "viimeiseen satamaan", saaressa toimivaan poikakotiin, jota humaani, nuoriin ja ihmisen muuttumiseen uskova johtaja Olavi Harjula (Tommi Korpela) johtaa. Johtajan vaimo Irene (Kristiina Halttu) hoitaa puutarhaa ja odottaa rakkautta. Harjuloilla on kaksi lasta, teini-ikään kypsyvä tytär (Marjut Maristo) varastaa tietenkin poikakodin poikien huomion.
Kun Juhanin väkivaltainen, todellisuudentajun kadottanut isä (Pertti Sveholm) käy saaressa johtaja saa idean hankkia rahaa silkkiperhosilla. Kunnan sosiaalilautakunta on päättänyt sulkea poikakodin. Alkaa johtajan ja poikien yhteinen kokeilu, yritys vailla vertaa.
===========================================
Dome Karukoski käsittelee poikajoukkoa taiten, eläytyvällä hellyydellä, kuin kuuntelisi jokaisen pojan sydämen ääniä. Juhani ja Olavi Harjulan vaimoon rakastuva poikakodin kasvatti Salmi (Eero Milonoff) nousevat vähitellen draaman keskiöön.
Heidän salaisissa hetkissään ratkaistaan "tummien perhosten" lopullinen kohtalo. Myös Juhanin muistikuvat lapsuudesta motivoivat draaman käänteet. Samoin poikakodin ruokahuollosta vastaava, lehmiä rakastava Tyyne (Kati Outinen) liittyy lopulta elokuvan järisyttävään traagiseen poljentoon.
=========================================
Tummien perhosten koti ajoittuu sodanjälkeiseen aikaan (muuan pojista lukee Tuntematonta sotilasta, joka ilmestyi v. 1954). Dome Karukoski tuo osuvasti ilmi Olavi Harjulan opetusmetodit, joissa rajojen asettamisen ohella korostuvat yhteisellisyys, tarve yrittää, olla lannistumatta, kääntää mahdototon mahdolliseksi - vaikka erehdysten ja virheidenkin kautta. Tommi Korpelan äärimmäisen kontrolloitu, hyvällä tavalla miehekäs näyttelijätyö suo vielä lisäarvon saaren poikakodin tummana välkehtivään draamaan.
========================================
Tummien perhosten koti tuo mieleen edesmenneen ranskalaisen Francois Truffautin 1950-luvun lopun nuorisokuvaukset Vintiöt ja 400 kepposta. Pojat tihruilevat rannan kivikossa poikakodin johtajan teini-ikäistä tytärtä kuin ranskalaisvintiöt kohteitaan Truffautilla. Juhanin kohtalossa on samaa pakahduttavaa suoruutta kuin 400 kepposen Antoine Doinelissa.
Kannattaa myös huomata Dome Karukosken - hiukan sisällöttömäksi jäänyt esikoistyö Tyttö sinä olet tähti oli lupaava - taju elokuvakerronnan keinoista ja elokuvallisista ominaispiirteistä. Niin draaman kehittely, tarinan yllätykselliset käänteet ja Pini Hellstedtin huikea kameratyö, jossa klassiset sade- ja ukkoskuvat valtaavat alaa, liittyvät saumattomasti kokonaisuuteen. Tähän iskostuu vielä upea elokuvamusikki, joka ikään kuin valmistelee väylää valoon, toivoon.
=========================================
Tommi Korpelaa ei voi muuta kuin ylistää näyttelijätyöstään. Kuvauksellinen Niilo Syväoja on aidon latautunut ihon pieniä väristyksiä ja katseen herkkää poesiaa myöten. Ja jälleen Pertti Sveholm tekee mykistävästi pienen sivuroolin.


Ajankohtainen kommentti


Plus-Tv mainostaa illasta iltaan televisiossa. Tämä maksullinen palvelu haarukoi saman maksukortin alle eri tv-kanavia. Välistä Plus-Tv lupaa liitymismaksun 0:lla eurolla, mutta tarkempi tarkastelu paljastaa, että joudut sitten maksamaan leikistä kuukausimaksun. Nyt Plus-Tv tarjoaa sinulle 10 euron avausmaksulla yhden kuukauden katseluaikaa. Mitähän Plus-Tv:n katselu maksaa tuon kuukauden tutustumisajan umpeudettua.
Tai sitten voit tehdä 3kk:n PlusTv-palvelusopimuksen, siihen kuuluu tallentava Samsung-digiboksi erikoishintaan 199 € (normaali hinta: 299 €)! Aina luvataan hirmuisesti säästöä, kun tekee sen ja sen sopimuksen. Eilen televisiossa Plus-tv lupasi taas maltaita mainoksessaan.
=========================================
Plus-Tv -yritys on yhtä kuin Digi TV Plus Oy. Se on omien sanojensa mukaan digitaalisten televisiokanavien jakeluun erikoistunut yritys, jonka palvelua markkinoidaan asiakkaille Plus-Tv-nimellä. Plus-Tv paketoi katsojille kanavakokonaisuuksia halutuimmista suomalaisista ja ulkomaisista kanavista. Plus-Tv:llä on noin 220.000 maksu-tv-asiakasta antennitalouksissa. Uskomatonta kyllä, mutta Plus-Tv -yrityksen hallituksen puheenjohtajana toimii Ylen eläkkeellä oleva toimistusjohtaja Arne Wessberg, jonka aikana Yleisradion talous meni kuralle, alkoi Ylen viihteellistyminen, ohjelmatuotannon ulkoistaminen ja henkilökunnan irtisanominen. Plus-Tv:n rahoittajina toimivat amerikkalainen pääomasijoitusyhtiö Baker Capital ja pohjoismainen pääomasijoitusyhtiö Provider Venture Partners AB.
=========================================
Plus-Tv:n maksukortin alla ei ole yhtään tv-kanavaa, jota haluaisin katsella. Siellä on Maxia, Faktaa, Leffaa, Junioria, Eurosportia, Digiviihdettä. Siellä on Sub Leffa, Sub Juniori, Urheilu+kanava, SVT Europa, Nickelodeon, MTV, Eurosport, Discovery Channel.
On siis elokuvia, sarjoja, Formulaa, urheilua, aikuisviihdettä, musiikkiteeveetä ja lasten ohjelmia. Jos pakettiin kuuluisivat vaikkapa BBC World, CNN, Sky-tv Sport, TV5, Arte, Rai UNO, saattaisin harkita kortin ostoa.
Uskon, että moni maksukortin hankkinut ja kuukausimaksu maksava tv-katsoja pettyy tarjontaan. Plus-Tv -paketista voi tietenkin luopua, mutta kuluttajien suojelemisessa tarvittaisiin nyt järeämpiä keinoja.
Avatessani tietokoneeni F-Securen logo rauhoittaa minua: vihamieliset hyökkäykset torjutaan, väärät madot eivät pääse luikerteleaan koneeseeni, roskapostia ei ilmesty näytölle, eivätkä tiedostoni tuhoudu.
Televisiokoneen ruudulle tarvittaisiin samanlainen F-Secure. Se estäisi kaiken maailman roskakanavien pääsyn höynäytettävien kuluttajien ulottuville. Jonkun systeemin täytyy suojella meitä, koska harva meistä jaksaa panna kaikille kotkotuksille vastaan. Pitäisi oppia sanomaan tiukasti: "Ei!"

Ei kommentteja: