tiistaina, tammikuuta 13, 2015

Kavan kevätsarja on tasokas

Suomen elokuva-arkisto tai nykyisin Kava on julkaissut kevätkauden ohjelmiston. Howard Hawksin Hemingway-elokuvalla Kirjava satama kausi alkoi 12.1. tutussa Eerikinkadun Orionissa. Kevään ohjaajanimiä ovat Richard Linklater, Marcel Carne, Michael Powell ja Emeric Pressburger ja Kanadan elokuvan uusi nuori toivo Xavier Dolan, joka Kavan esittelytekstin kirjoittajan mukaan on saanut vaikutteita 1950-luvun melodraaman mestarilta Douglas Sirkiltä ja MTV-videoestetiikasta.
Kava saa myös arvovaltaisia ohjaajavieraita. Orionissa pistäytyvät Margarethe von Trotta, Marcel Carne ja Alejandro Jodorowsky. Näyttelijöistä Vesa-Matti Loiri juhlistaa Kavan kevätkautta. Loirin 13.1. tapahtuvan vierailun otsikoksi on merkitty ”Television legendoja 1”.
Orionissa kuullaan 19.1. luento ”Neorealismi ja uusi italialainen elokuva”, joka kuuluu Helsingin yliopiston Avoimen yliopiston opetukseen. Neorealismi-sarjan hienoja esityksiä on Vittorio de Sican 1952 valmistunut Umberto De – elämän vanki, johon Cesare Zavattini kirjoitti käsikirjoituksen. Italialaista uutta elokuva edustaa Tavianin-veljesten vaikuttava Isäni, herrani (1977).
Kavan keväästä voi poimia 26.1 Ranskan uutta aaltoa käsittelevän luennon, elokuvaesimerkkeinä muun muassa Eric Rohmerin 1966 valmistnut Keräilijätär. Marcel Carnelta nähdään esimerkiksi 8.2. Paratiisin lapset (1945) ja nerokkaalta koomikolta Jacques Tatilta 27.1. Playtime (1967). Uudemman eurooppalaisen elokuvan täkyjä ovat 4.2. saksalaisen Wim Wendersin Amerikkalainen ystävä (1977) ja 2.2. Michael Powellin hätkähdyttävä tirkistelymoraliteetti Peeping Tom (1960).
Mitä vielä? Aasialaisen elokuvan kohokohtiin kuuluu 16.2. Akira Kurosawan japanilainen Rashomon – paholaisen temppeli (1950). Richard Linklaterilta näytetään kaikkien aikojen Rakkaus-kolmikko, jossa amerikkalaisopiskelija (Ethan Hawke) ja ranskalaistyttö (Julie Delpy) kohtaavat: 21.2. Rakkautta ennen aamua (1995), Rakkautta ennen auringonlasku (2004) ja Rakkautta ennen keskiyötä (2013).
Kavan maaliskuun klassikkotapaus on 4.3. Robert Bressonin ranskalainen Kuolemantuomittu on karannut (1956), huhtikuun valio on 14.4. Ingmar Bergmanin Mansikkapaikka (1957). Kava järjestää 20.4. luennon elokuva Espanjassa, Turkissa ja Israelissa, elokuvaesimerkkeinä muun muassa Carlos Sauran Carmen (1983) ja 21.4. Sefin Görenin maineikas turkkilainen vapaus-tutkielma Yol (1982). Samana päivänä nähdään saksalaisen Margerethe von Trottan myöhäistuotannon Ruusujen katu (2003).
Toukokuun kiinnostavia elokuvia on 1.5. Richard Linklaterin Hämärän vartija (2006), jokka perustuu Philip K. Dickin romaaniin.
Kava muistaa tanssin, musiikin, animaation ja suomalaisen elokuvan ystäviä. Koululaisiakin hemmotellaan luennoilla ja elokuvaesityksillä, sillä alakoulua, yläkoulun II astetta ja nuoria puhuttelevia klassikoita on valittu kokonaisen päivän tarjontaan.
Sokeri vielä pohjalla: kriitikko ja tutkija, eläkeläinen Matti Salo on kirjoittanut uuden elokuvakirjan ”Viitta ja tikari.” Siitä keskustellaan Orionissa 24.2 . Salo käsittelee yhteiskunnallisia käännekohtia kautta maailman. Kirjan nimen sanotaan viittaavan perinteisiin vakoojiin ja salamurhaajiin. Salon mukaan kaikki elokuvat ovat poliittisia trillereitä.

Ajankohtainen kommentti

Loppiaisen jälkeen ensi-iltaan tullut vuoden ensimmäinen kotimainen uutuus on nimeltään Vares – Sheriffi. Viime kesän helleaallon aikana kuvattu dekkarifilmi perustuu tietenkin turkulaisen Reijo Mäen kynäilemään romaaniin. Vares-elokuvia on filmattu ahkerasti suomalaisten ohjaajien toimesta, mutta uutuuden puikkoihin asettui Hannu Salonen. Niin, Saksassa mainetta saavuttanut suomalainen ohjaaja, joka on erikoistunut rikossarjoihin.
Tv-elokuviakin 22 vuotta sitten Saksaan opiskelemaan matkustanut Salonen on ohjannut. Viimeksi muistan nähneeni Salosen tv-elokuvan Borowskin tango, joka perustuu suosittuun saksalaiseen Tatort-krimisarjaan. Berliinin elokuva-akatemiassa opiskellut Salonen viihtyy Saksassa. Töitä riittää, on hän jopa ohjannut kuuluisaa amerikkalaisnäyttelijää Donald Sutherlandia. Kysymys oli poliisisarja Crossing Linestä, ja Salonen sai valtavasti opastusta kokeneelta näyttelijältä, joka täyttää kohta 80 vuotta.
Vares – Sheriffi on tilaustyö. Solariksen Markus Selin soitti Saloselle Saksaan ja tarjosi ohjaustiaisuutta. Salonen suostui. Hän on toteuttanut yhdeksännen Vares-elokuvan. Solariksen Markus Selin soitti Saloselle Saksaan ja tarjosi ohjaustiaisuutta. Salonen suostui. Hän on toteuttanut yhdeksännen Vares-elokuvan. Ei se ole sen parempi kin edellisetkään. Tuli ohjaaja sitten Hollywoodista, Kittilästä tai Tukholmasta, niin Mäen dekkareista ei saa millään kunnon elokuvaa.

Ei kommentteja: