tiistaina, huhtikuuta 16, 2013

Vanhainkodissa tapahtuu * * *


Sukupolvemme amerikkalaisista näyttelijöistä ohjaajina ovat toimineet muun muassa Robert Redford, Jack Nicholson, Warren Beatty ja Robert De Niro. Heistä Redford ohjaa ja näyttelee jatkuvasti - tulossa on uutuuselokuva Keeping in Together. Nyt myös Dustin Hoffman liittyy seuraan - tuo "pikkumies", joka on sävähdyttänyt televisiossa HBO-sarjassa Lucky.
Dustin Hoffmanin esikoiselokuva on nimeltään Kvartetti. Kuulostaako tutulta? Kyllä, Helsingin kaupunginteatterissa on pyörinyt vuosia "Kvartetti"-näytelmä, jossa näyttelivät ikääntyneet Esko Roine, Antti Litja jne. 75-vuotiaan Dustin Hoffmanin elokuvassa näyttelevät ohjaaja, Maggie Smith, Terence Stamp, Billy Connolly ja Michael Cambon. Viimeksi mainittu muistetaan Dennis Potter -tv-sarjoista. Cambon on myös esiintynyt Lucky-sarjassa.
Kvartetti-elokuva on ohjattu varman päälle. Mitään uutta se ei tuo elokuvakartalle. Mutta se on kuitenkin elokuvana hyvin ilahduttava ja sympaattinen. Tapahtumapaikkana on paikallinen vanhainkoti, jossa asustaa entisiä oopperalaulajia ja näyttelijöitä. Tarina perustuu Ronald Harwoodin näytelmään.
Kerrottakoon, että näytelmä ei ole menestynyt kovin hyvin maailmalla, mutta Suomi on poikkeus. Johtuuko kaupunginteatterin hienosta näyttelijäkunnasta - vai onko kysymys sukupolvinäytelmästä, jota yli kuusikymmpiset ovat tulleet katsomaan ympäri Suomea?
Dustin Hoffmanin elokuvassa näytellään todella hyvin. Se on positiivinen uutinen. Oikeastaan muita uutisia ei sitten olekaan. Paitsi katsoja alkaa jännittää, kokoontuvatko vanhainkodin asukit vielä kerran yhteen esiintymään oopperalavalla. Siellä esitettäisiin Verdin "Rigolettoa". Jäädään odottamaan. Samalla toivotaan, että Hoffman valitsisi seuraavaan ohjaustyöhönsä jonkun todella pysäyttävän aiheen. Jos hän vielä aikoo ohjata.

Ajankohtainen kommentti

Kesäkin kohta tulee, mutta lämpötila ei vain nouse, vaikka aurinko paistaa. Kuuntelen päivät pitkät Yle Radio 1 -kanavaa. Nyt voin tehdä arvion. Ketkä ovat kiinnostavimpia ja parhaita "puhetyöläisiä":

1. Johanna Korhonen
2. Risto Nordell
3. Heikki Peltonen
4. Kalle Haatanen
5. Roman Schatz
6. Marja Ala-Kokko

Mitkä ohjelmat? Olkoon yleisökysymys.

P.S. Sosiaalisessa mediassa jo 200 000 ihmistä tukee erotettua opettaja Korhosta. En kyllä ymmärrä, sillä eikö tämä opettaja käyttänyt väkivaltaa? Mutta toisaalta se todistaa, että printtilehdistö on hävinnyt mediakilpailun. Siinä on Mikael Pentikäisellä ylivoimainen työ edessä, jotta joku vielä tilaisi 2014 Hesarin. Asun rapussa, jossa on 8 kerrosta. Herään aina siihen, kun reipas jakaja pudottaa Hesarin postiluukusta. Sitten hän juoksee portaat alas ja pudottaa toisen lehden nuoren parin asuntoon. Allani asuva lääkäri sanoi, että ei ole enää varaa tilata yli 500 euroa maksavaa lehteä. Totta.

Ei kommentteja: