tiistaina, joulukuuta 18, 2012

Metsä humisee, metsä lumoaa

 

Kuva: Hannu Siitonen
Dokumentit ovat olleet syyskauden ainoa ilonaihe kotimaisella valkokankaalla. Niin myös Ville Suhosen kirjoittamassa ja ohjaamassa Metsän tarinassa. Sitten Markku Lehmuskallion 1980-luvun Korpin polskaa tuskin on nähty yhtä kiehtovaa ja jännittävää ekoloista luontoseikkailua. Tai en minä ainakaan, kun katson niin vähän dokumentteja.
Metsän tarina pyrkii meille niin tärkeän vihreän kullan monimuotoiseksi esitykseksi. Metsä, sen puut. sen eläinkunta ovat tarttuneet saumattomasti kuvaajien Hannu Siitosen ja Mikko Pölläsen herkille linsseille. Kaikki metsiemme tunnetut eläimet hirvistä pöllöihin, karhuihin, käärmeiseen, sammakoihin ja jopa liito-oraviin elävät elämäänsä valkokankaalla. Ja kiiinnostavasti ohjaaja laajentaa näkökulman myös menneisyyteen, entisaikojen metsäkullttuuriin. Maahiset aivan kuin lepattelevat meille kertomassa pitkää suomalaismetsien tarinaa ja varoittavat puiden takaa pilkottavavasta tulevaisuudesta, jonka tekninen kehitys ja kerskakulttuuri ovat tuhoamassa.
* * *

Juoppona on niin kiva olla - onko näin?

Ensikertalainen Lauri Maijala on saanut ohjata inhoroskarealistisen elokuvaversion Juha Vuorisen omakustanneromaanista, jota on kuulemma myyty 200 000 kappaletta (uutuuskin, Diktaattorin kustantama Kaksipäisen Vekaran varjossa on jo kaupoissa). Juoppous, rellestäminen, naiminen, väkivalta yms. kiinnostavat suomalaisia. Elokuvan päähenkilö on juoppohullu Juha Berg (Joonas Saartamo), joka ei aiokaan muuttaa elämäntapaansa, vaan räyhistelee viinanhourussa minkä ehtii kaveriensa (Santtu Karvonen, Johannes Holopainen) kanssa. Kunnes...ilmestyy AA-kerhon nainen (Krista Kosonen). Löytyykö apu juoppouteen naisen kosketuksesta?
Juoppohullun päiväkirja on vuoden vaihteessa Aalto-Yliopiston professorina aloittavan Aleksi Bardyn ja kirjailija Juha Vuorisen tuottama elokuva, joka ei ylitä julkisuuskynnystä. Mitä nyt sitten juoppoporukassa dvd-katseluna ja runsaan olutpatteriston tukemana. Elokuvan tyyli on niin vastenmielinen, amatöörimäinen ja rytmitykseltään surkea, että Suomen elokuvasäätiön antamat 500 000 euroa vaikuttavat jopa virkavirheeltä. Kyllä nolottavat nämä huonommiksi ja huonommiksi käyvät uudet kotimaiset elokuvat, kun esimerkiksi tanskalaiset tuovat valkokankaalle puhtaita merkkiteoksia. Tai voisiko kysyä: Onko Juoppohullun päiväkirja enne uuden professorin tulevasta opetuslinjasta?
Ensi-ilta (28.12. 2012).
*

Ajankohtainen kommentti

Elokuvavuosi 2012 alkaa olla päätöksessä. Uudenvuoden pyhiksi on tulossa vielä uutta ulkomaista ja kotimaista elokuvaa. Kiinnostusta herättää tietenkin Timo Parpolan suosittuihin "Ella"-lastenkirjoihin perustuva Ella ja Kaverit. Parpola on kirjoittanut jo toistakymmentä teosta, jota lapset kuulemma ahmivat. Ensimmäinen filmatisointi, Juha Wuolijoen tuottama "Ella ja kaverit" perustuu "Ella ja Äf Yksi" -romaaaniin, jossa Ella on toisella luokalla. Ohjaaja on ensikertalainen Taneli Mustonen. Palaaan asiaan uuddenvuoden jälkeen.

Mitään selittämättä 5 vuoden parasta ulkomaista ja 3 kotimaista ensi-iltaa:

KOTIMAISET:

Kohta 12

Kuningas Litmanen

Vuosaari

ULKOMAISET:

Cosmomopolis

Palme

Koskemattomat

Love is All You Need

Take This Waltz


P.S. Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!

Ei kommentteja: