keskiviikkona, joulukuuta 12, 2012

Koskekaa häntä - iloitkaa hänelle! * * * *Ranskalaiset tulevat jälleen. Ja hyvällä uudella, elämänmyönteiselle elokuvalla Koskemattomat , joka puhuu auttamisen tärkeydestä ja samalla tasa-arvosta. Varakas Philippe (Francois Cluzet) hakee uutta avustajaa kotiinsa. Hän on halvaantunut ala-vartalosta. Hän liikkuu pyörätuolilla. Avustajakandidaattien joukosta valitaan afrikkalaisperäinen Driss (Omar Sy). Hän on neuvokas ja iloinen nuori mies, joka tietää, miten vammautuneen miehet surun päivät tasoitetaan ja arjestä otetaan pieni -joskus suurikin - ilo irti. Syntyy melkein hetkessä luottamus.
Koskemattomat on Oliver Nakachen ja Eric Toledanon yhdessä ohjaama elämän vastakohtien draamakomedia, jossa ei ole mitään mustavalkoista, kliseistä,vaikka sen asetelmat on nykäisy kuin suoraan tämän hetken ranskalaisesta elämänmuodosta. Avaa se kuvaa hiukan maahanmuuttajienkin todellisuuteeen. Ranskaankin tullaan yhä enemmän ja enemmän etsimään sitä makoisampaa kakunpalaa.
Tekijät eivät kainostele, vaan näyttävät, että Philip on rikas ja siinä mielessä itseoikeutettu. Vammautuneena hän joutuu aina turvautumaan lähimmäisen apuun. Entä seksuaaliset tarpeet? Näihinkin tekijöillä on omat neuvonsa.
Koskemattomat ei pyri olemaan mikään kaiken selittävä yhteiskunnallinen rotu-ja vammauskuvaus. Mitä enemmän elokuvan tasapainoinen komediallinen rytmi kiihtyy, sitä tyytyväisempi voi olla tekijöiden valitsemasta tyylilajista. Ja mukaan on saatu tempaisevia huippukohtia, kuten riippulento, jonka aikana äärimmäisen sympaattisen Fracois Cluzetin hymy ja ilo täyttävät valkokankaan jokaisen tuuman.
Niin, näyttelijänä Cluzet tunnetaan hyvin Ranskassa, mutta ainakin minulle vieras Omar Sy on valloittava persoona kerrakseen. Ja kahden veikkosen tiimi toimii loistavasti.


Ajankohtainen kommentti

Nyt sitten kolme valtakunnallista tv-kanavaa syöttää ruutuun uutisia, kun Sanoma-konsernin Helsingin Sanomat ja Nelosen Uutiset yhdistivät voimansa. (Toki Nelonen on räpiköinyt jo aikansa omilla tv-uutisillaan). Taisi kestää toistakymmentä vuotta ennen kuin MTV3: n Uutiset - niin Seitsemän kuin Kympin alkoivat saada laajempaa jalansijaa ja arvostusta. Nyt MTV3: n uutistarjonta kilpailee tasapuolisesti vuosikymmeniä uutismonopolia pitäneen Yeisradion kansssa.
Sanomatalon deskillä toimitettavat, vaikka lehtimainoksessa luvataan uutta ja rohkeaa, eivät ole yllättäneet. Tarjonta on sitä samaa kuin muuallakin. Näyttää siltä, että niin televisiossa kuin printissä tyydytään samaan varmaan, "konservtiiviseen" uutistarjontaan. Netistä en voi puhua mitään, mutta ahkerana YLE Radio 1:n kuuntelijana olen huomannut, miten samoja uutisblokkeja ajetaaan niin ruutuun kuin eetteriiin.
Onko kysymys synergiasta vai säästöstä? Ajetaanko uutistoimittajien työtä salakavalasti alas? Kohtako riittävät kuuntelijoiden lähettämät vinkit ja kännykkäkuvat? Mutta yksi asia on varma: Helsingin Sanomien toimituksen apu ja tuki vahvistanee jatkossa ainutlaatuisesti Nelosen uutisia.
Muilla samanlaista henkistä potentiaalia ja osaamista ei ole.

Ei kommentteja: