keskiviikkona, joulukuuta 05, 2012

Rakkauden iloja suruja Napolin lahdella

Atlantic FilmTanskan uusi elokuva on elinvoimaista. Pari vuotta sitten saimme nähdä Susanne Bierin vavahduttavan Koston, joka porautui analyyttisesti kiehtovin visuaalisin kuvastoin väkivaltaan - tai miten me voimme laukaista pattitilanteita, kun kosto saattaa olla ainoa mahdollisuus saada pahantekijälle edes jonkinlainen muistutus "kuolevaisuudesta".
Susanne Bierin uusin ohjaustyö, perjantaina ensi-illan saava Love is All You Need (Skaldande Frisor, Tanska 2012) on aivan toista maata kuin traaginen Kosto. Elokuvatyönä se on samaa huippulokkaa kuin Bierin edelliset elokuvat, joista Koston lisäksi kannattaa mainita Veljekset (2004). Bier on vain vaihtanut tyylilajia -ja onnnistuneesti. Love is All You Need on täysiverinen romanttinen komedia.
Sukulaiset ja ystävät matkustavat nuoren parin häihin Italiaan. Monet vieraista tapaavat pitkästä aikaa. Kaikkea on ehtinyt tapahtua; avioeroja, uusia parisuhteita ja lasten välistä eripuraa. Joukosta erottuu aviovaimo Ida (Trine Dyrholm), viehättävä keski-ikäinen tanskatar, jonka aviosiipan ajatukset ja harrastukset kulkevat aivan toista rataa. Ida kohtaa kutkuttavan romanttisissa tunnelmissa oman elämänsä sankarin Philipin (Pierce Brosnan). Rakkaus leimahtaa.
Susanne Bier ei sentimentalisoi tunnelmia. Hän pitää jalat maassa, vaikka antaakin näyttelijöidensä ikään kuin vetää henkeä, eläytyä mahdollisten häiden, parinvaihtojen, rakkaussurujen ja pienten kinastelujenkin atmosfääriin. Napolin lahden maisemat pidetään tiukasti taustalla, ei sorruta turistimaiseen herkutteluun.
Näyttelijäryhmä on jälleen loistava. Bierin vakiokasvoksi kasvanut Trine Dyrholm on fantastisen hyvä. Ja, yllätys, yllätys -oletteko nähneet entistä Bondia Pierce Brosnania näin upeassa vedossa.
* * * * 


Salkkarit meripainajaisessa

"Kehen voi luottaa, kun ei voi kehenkään".
Tätä mottoa käyttää ohjaaja Marko Äijö esikoiselokuvassaan Nightmare - painajainen merellä, joka tulee ensi-iltaan poikkeuksellisesti jo tänään keskiviikkona.
Marko Äijö on työskennellyt pitkään MTV3:n vuonna 1999 alkaneen päivittäissarjan Salattujen elämien tuottajana. Muita Äijön tv-töitä ovat Benner & Benner (tuottaja), Pulkkinen (tuottaja) ja osittain Kotikatu (vastaava tuottaja). Hän on ollut aikaisemmin tuottajana elokuvissa Kukkia ja sidontaa sekä Säädyllinen murhenäytelmä.
Nightmare - Painajainen merellä kerää joukon nuoria risteilyalukselle. Toiminta tapahtuu kahden kesäpäivän ja yhden kesäyön aikana. Päähenkilö Peppi (Sara Säkkinen) toteuttaa vihdoinkin ystäviensä kanssa meriseikkailun. Sormustakin vilautellaan. Risteilyaluksella matkustaa myös Pepin vanhoja tuttuja. Ohjaaja Äijön mukaan menneisyyden asiat palaavat Pepin mieleen. Ja kauhu lehahtaa.
Tiina Tanskasen ja Teemu Salosen kirjoittama Nighmare - Painajainen merellä on tekijöiden mukaan Salatut elämät -elokuva. Siitä syntyi tv-sarjaa hyödyntävä teinijännäri - tai Äijön määrittelyn mukaan K 12 (9) nuorisotrilleri, joka vetoaa tiettyyn, popcorniteatterit kansoittavaan katsojakuntaan.
Marko Äijön kouluttautuminen alalle ja aikaisemmat työt antaisivat lupauksia vahvasta, jopa yllättävästä teinitrilleristä. Näin ei ole käynyt, vaikka Äijö on hiukan pelännyt "elokuvan tekemisen ikiaikaisia luutumia mystisioidien parahdusten" vaikutusta nuoreen katsojakuntaan. Turha pelko. Tuskin tämä potentiaalinen nuorisokatsojakunta lukee elokuva-arvosteluja.
Nighmare - Painajainen merellä on tapahtumakuvioiltaan kliseinen ja ratkaisuiltaan odotettu jännityselokuva, jonka Salkkari-pitoisuus enemmän nakertaa kuin tukee kokonaisuutta. Niin itsetarkoituksellista, että hirvittää. Juoksua laivan käytävillä riittää loputtomiin.
Sara Säkkisen Pepin - Salkkareissa vuodesta 2007 - lisäksi elokuvassa nähdään lasten suosioon nousseen tv-sarjan (keskimäärin päivittäin primetimessä 800 000 katsojaa) muita nuoria kasvoja: Venla Savikuja (Heidi Aaltonen), Tero Tiittanen (Sergei), Jari Viitamäki (Mikko), Markku Pulli (Joonatan) ja muista elokuvista sekä tv-rooleista tuttu, joukon vanhin Karoliina Blackburn (Tessa).
Jos haluaisi olla oikein kiltti, voisi kysyä, miksi elokuva on tehty. Ja miksi lopetus on uskomaton ja typerä?
*

Ajankohtainen kommentti

Tuomas Enbuske jaksaa yllättää. Ylen Radio 1:n torstaiaamun mielenkiintoisen keskusteluohjelman loputtua Enbuske veti omaa showtaan TV5:llä, mutta katsojat puuttuivat. Nyt hän operoi MTV3:n nuorisokanavalla Subilla yhdessä radiomies Aki Linnanahteen kanssa. Heidän shownsa on sijoitettu perjantai-iltaan, jossa kilpailuprosentti eri kanavien kesken on iso. TV1:n Streamit ja Stradat ovat vakiinnuttaneet paikkansa, Yle Teemalta tulee kiinnostavaa elokuvaa jne. Katsottuani nyt muutaman jakson Enbuske& Linnanahde -Crew-ohjelmaa, niin täytyy sille nostaa hattua. On se hyvä.
Ohjelmassa Tuomas Enbuske hoitaa ns. asiahaastattelut ja Linnanahde viihteen. Eli: Enbuske saattaa keskustella älykkäästi presidentti Halosen kanssa ja Linnanahde kyselee viihdemaailman edustajien kuulumisia. Sinänsä keskusteluohjelman formaatti ei ole mikään uuttaluova, mutta tekijöiden panostuksessa näkyy innostus ja luovuus. Kehuisin myös visuaalisen ulospanon ja etenkin studiolavastusten raikkautta.

P.S. Helsingin Sanomien toimituksen Sanomiin kuuluvan Nelosen uutiset alkoivat maanantaina. Ei katkaista hyttyseltä heti siipiä, vaan seurataan uutisia pitempään ja palataan asiaan ensi viikolla.

Ei kommentteja: