tiistaina, tammikuuta 22, 2008

Erinomainen pankkikriisidokumentti


Ylen TV1:n dokumenttipuolen valveutunut vetäjä ja tekijä Timo-Erkki Heino on ilmeisesti tehnyt jäähyväistyönsä. Sunnuntai-iltana (20.1.) esitetyn Lama ja oikeus -dokumentin lopputeisteissä Heino kiitti katsojiaan oliko se nyt 34 vuoden yhteistyöstä. Siis pitkä aika tekijältä, joka on tinkimättömästi pysynyt Ylen työvuosinaan yhteiskunnallisella ja sanoisiko - sosiologisella linjalla. Heino on tehnyt aikaisemminkin tv-dokumentteja Suomen 1990-luvun lamasta, joka oli syvin Länsi-Euroopassa.
Lamassa ja oikeudessa korostui jälleen pienen ihmisen näkökulma. Tekijä antoi ymmärtää oikeutetusti, että Suomen valtion oli pakko aloittaa 1990-luvulla oikeudenkäynnit säästöpankkeja vastaan, koska luotonanto oli ollut niin holtitonta. Mutta samalla Timo-Erkki Heino heitti pöytään kysymyksen: oliko jonkun kyseisen pankin johtokuntaan valittu teknikko, yrittäjä tai maanviljelijä se oikea ihminen, jolta piti periä oikeusteitse valtavia korvaussummia. Jäi miettimään, oliko tavallinen pieni ihminen - paikkakunnan aktiivi poliittinen toimija tietenkin - vedetty pankkien johtokunnissa ansaan, josta ulospääsyä ei ollut. Moni oikeudenkäynti on kestänyt 2000-luvun puolelle. Summia on toki pystytty kohtuullistamaan, mutta monen "pankkilaisen" vuosien piina on ollut kohtuuton.
==============================================
Lama ja oikeus oli seestynyttä, täydellisen mestarillista timo-erkkiheinoa.
Hän selosti itse dokumentin ja esiintyi kommentoijana välikuvissa. Haastatteluissa oli pyritty välttämään liian tunteenomaisia purkauksia. Tämä on ymmärrettävää, sillä oikeudenkäyntien alkamisesta on kulunut kohta viisitoista vuotta.
Eikä Lama ja oikeus syyttänyt ketään, koska syyllistämisen me suomalaiset osaamme. Pyrittiin hyvin yksinkertaisin tv-dokumentaarisin keinoin valottamaan pankkikriisin seurauksia monelta suunnalta, tietenkin tuo kärsijä, vereslihalle puristettu ihminen, joka säästöpankin johtokuntaan valituksi tultuaan ei oikein tiennyt, missä mennään. Moni käräjille kutsuttu oli tullut johtokuntaan tilanteessa, jossa virheet oli jo tehty.

Ajankohtainen kommentti

Tuli lomailtua Torremolinoksessa parisen viikkoa. Sain kännykkään pojalta viestejä, että turkulaista TPS-jalkapalloseuraa vuoden valmentanut, intohimoisesti lajilleen omistautunut Mixu Paatelainen on nimitetty Edinburghin Hibernian-joukkueen valmentajaksi.
Hetkinen! Luulimme Mixun sitoutuneen suomi-futikseen pitemmäksi aikaa, mutta niin ei käynyt - veri veti Skotlantiin, jossa Mixu on pelannut ja valmentanut viime vuosina. Valmennustehtävä SPL:n, Skotlannin Valioliigan huippuseurassa oli tietenkin niin makoisa tarjous - jo rahallisesti - että tuskin siitä kukaan voisi kieltäytyä. Sitä paitsi Mixun perhe on asunut koko ajan Edinburghissa.
===========================================
Torremolinoksessa täytyi etsiä englantilaispubi, jotta voisi päästä katsomaan isolta tv-screeniltä Hibernian peliä. Pubi löytyi Kävelykadun varrelta, Comercial Centrosta. Välikadun Winstons´issa saattoi viime lauantaina (19.1.) seurata niin Edinburghin paikallispeliä Hearts-Hibernian kuin toiselta tv-screeniltä Englannin kakkossarjatason paikkallispeliä Sheffield United-Sheffield Wednesday.
Siellä se Mixu, jonka isän "Roto" Paatelaisen agressiivista hyökkäyspeliä saimme ihailla esimekriksi HIFK:ssa 1960-luvun lopulla ja 1970-luvun alussa, seisoi joukkueensa kopin edessä ja huusi ohjeita pelaajilleen. Piti samalla tavalla aktiivisti ääntä esillä kuin Veikkausliigan otteluissa TPS:n valemennuskopin edessä.
==========================================
HS oli haastatellut (21.1.) Mixu Paatelaista, jonka Hibernian hävisi tämän paikallispelin. Mixun mukaan Veikkausliigaseurojen on vaikea pysyä Englannin kolmanneksi tai neljänneksi korkeimpian sarjatasojen joukkueiden vauhdissa. Kyse on temposta.
Entä Skotlannin sarjatasot? Winstons-pubissa katsotun pelin pohjalta epäilen, että suomalaiset huippujoukkueet (Tamu, Honka, TPS, Haka) saattaisivat selvitä hyvin SPL:n skottivauhdissa. Hibernian pelaajat eivät olleet mitään valiotasoa, joten moni suomalainen futari pärjäisi hyvin Hiberniassakin. Mixun kannattaisi aloittaa joukkueensa uudistaminen maalivahtipuolelta. Suomesta löytyy loistavia nuoren polven veskareita.
P.S. Ylen Tv-urheilun jalkapalloasiantuntija, maailmallakin valmentanut, "professori" Martti Kuusela nimitettiin pikaisesti Mixu Paatelaisen seuraajaksi Turkuun. Nyt täytyy uskoa, että Mara sitoutuu täysillä ja pitkään suomi-futikseen. Ulkomaat on katsottu, kotimaassakin valmennettu maajoukkuetasolla. Tuo syvä sitoutuminen on ainoa mahdollisuus suomalaista jalkapalloa eteenpäin.

Ei kommentteja: