maanantaina, elokuuta 18, 2014

Arkiston aarteita Kavan juhlavassa syyssarjassa - eteläkorealaisen Kim Ki-Dukin sarja herkkupalana


Kansallinen audiovisuaalinen instituutti Kava on laatinut syksyksi Eerikinkadun Orioniin poikkeuksellisen loistavan ja monipuolisen elokuvaesittelyn. Arkiston aarteet herättää tietenkin ensimmäisenä elokuvaharrastajan mielenkiinnon. Italialaisen Federico Fellinin Ihana elämä (1960) ja englantilaisen David Leanin Arabian Lawrence (1964) ovat syksyn tapauksia. Arabian Lawrencesta näytetään restauroitu kopio, ei suinkaan Orioissa, vaan Lasipalatsin Bio Rexissä. Sen suurella kankaalla Peter O´Toolen suoritus ja viusuaalisesti huikeat otokset hiekkaerämaista heräävät eloon 30.11.
Uudesta elokuvasta kiinnostavin on eteläkorealainen Kim Ki-Duk, itseoppinut ohjaaja, jonka elokuvissa runollisuus lomittuu väkivallan ryöppyihin. Kim Ki-Duk´in elokuvien esittely tapahtuu Orionissa 27.11-20.12.
Kim Ki-Duk suunnitteli nuorena papin uraa, mutta siitä ei tullut mitään. Hän toimi merijalkaväen sotilaana ja matkusti sitten Pariisiin. Katutaiteilijan sinnikäs toiminta johti lopulta elokuvaan.
Kava näyttää Kim Ki-Dukin tuotannosta huipputärkeän läpimurtotyön Saaren (2000), viime vuosikymmenen elokuviin kuuluvan Viisi vuodenaikaa (2003). Ohjaajan uusimmista töistä esitetään parisuhdekuvaus Hetki lyö (2006) ja hurjaksi sanottu Piete (2013), jossa velkojen kerääjä ei tunne mitään armoa. Kavan kausivihkoon Kim Ki-Duk -esittelyn kirjoittanut Pasi Nyyssönen toteaa ytimekkäästi, että ohjaajan maalauksellista kauneutta tihkuvat kuvat kontrastoituvat sokeeravaan väkivaltaan.
=====================================================================================================
Kavan syyssarjan muita makupaloja ovat näyttelijäesittelyt, suomalaiset anaimaatiot, ohjaajamuotokuvat – mm. Jaakko Pakkasvirta 80 vuotta – ja William Shakespeare -elokuvat. Kino Klassikko -sarjan tapaus on Jean Cocteaun Kaunotar ja hirviö (1945), joka nähdään 4K-restauraationa. Eurooppalaisen elokuvan huippua edustavat vielä Jean Renoir, Robert Bresson, Ingmar Bergman ja Vera Chytilova
Kavan syyskausi alkaa 19.8. Chytilovan elokuvalla Jostakin muusta (1963) ja päättyy 11.1. 2015 Akira Kurosawan Shakespeare-sovitukseen Ran´iin (1985).

Ajankohtainen kommentti

Syksyn merkittävät elokuvafestivaalit ovat ovella. Rakkautta & Anarkiaa starttaa syyskuun puolivälissä, mutta perinteinen Espoo Ciné aloittaa ensi perjantaina. Espoon festivaaleilla voi nähdä ennakkoon syksyllä teattereihin tulevia elokuvia. Mutta sadan pitkän elokuvan tarjontaan kuuluu paljon teoksia, joita ei sitten nähdä Suomen valkokankaalla. Premiere-sarjaan on koottu juuri näitä myöhemmin teattereihin tulevia elokuvia – kuten Woody Allenin romanttinen taikurikomedia Magic in the Moonlight, Andre Techinen murhamysteeri French Riviera, Kjell-Åke Anderssonin 1970-luvun Ruotsiin sijoittuva kasvutarina Nobody Owns Me, jossa näyttelee karismaattinen Mikael Persbrandt ja Philippe Garrellin mustavalkoinen perhekuvaus Jealousy.
Espoon Cinén kotimaisia uutuuksia edustaa Leif Lindblomin suomalaisuutta Ruotsissa tutkiva Vadelmavenepakolainen, joka perustuu Miika Nousiaisen kehuttuun esikoisromaaniin. Teatteriohjaajana tunnetun, edesmenneen Aamulehden sähäkän elokuvakriitikon ja kulttuuritoimittajan, hyvän ystäväni Erkka Lehtolan pojan Juhan esikoiselokuva Aikuisten poika on selviytymistarina. Tarina viittaa todellisuuteen, sillä ohjaaja menetti isänsä auto-onnettomuudessa.
Espoon Cinén teemoja ovat Perhe, Matka, Paikat, Yöaikaan, Musiikki ja Pink. Festivaalin päätöselokuva on 31.8 Tapiolasalissa ranskalaisen Olivier Assayasin Clouds of Sils Maria, sveitsiläiseen pikkukaupunkiin sijoittuva kuvaus näyttelijästä, joka on matkalla palkintogaalaan. Juliette Binoche näyttelee pääosan.

P.S. Taisin olla ainoita, joka tajusi 2008 ensi-iltaan tulleen Jukka-Pekka Valkeapään esikoiselokuvan Muukalaisen arvon. Lahjakkuus oli syntynyt. Nyt elokuva palkittiin Göteborgin festivaaleilla pääpystillä. Ja mitä vielä! Valkeapään uusin ohjaustyö He ovat paenneet esitetään elokuun lopulla maailman kolmanneksi tärkeimmillä Venetsian filmifestivaaleilla. Onnea!

Ei kommentteja: