tiistaina, kesäkuuta 11, 2013

Robert De Niro häähumussa * * *

Nordisk Film

Aina kun Robert De Nirolta tulee uusi filmi Helsinkiin meillä on tapana valitella, että näyttelijä tekee komedioita ja hyväksyyy rooolin kuin roolin. On se kauheata, että viiimeisistä suurista De Niro -elokuvista on kulunut 18 vuotta. Ne olivat ne Martin Scorsesen Kasino ja Michael Mannin Heat – Ajojahti. Onko niin, että ei ole enää suuria amerikkalaisia ohjaajia, ei ole töitä, joihin  De Nirokin soveltuisi?
Omalla tavallaan Justin Zackham ohjaajama komedia Yhdet häät ja kolme anoppia on nautittava perhekomedia. Tosin kliseinen ja ennelta-arvattava. Käsikirjoitus on kirjoitettu kuin pötkyyn, mutta näyttelijät De Niro, Diane Keaton ja Susan Sarandon ovat hyviä.
Partainen, pitkätukkainen ja hauska Robert De Niro esittää taiteilijaa, joka ei oikein ole osannut elää siististi. Kuivilla ollaan, ainakin toistaiseksi, ja AA-kerhossakin on käyty. Hän ollut vuosia sitten aviossa Ellien (Diane Keaton) kanssa. Viherpiperrystä ja luomukasvatusta komediaan tuo Donin uusi vaimo Beben (Susan Sarandon). Ja häähulina alkaa, kun edellisten adoptiopoika on menossa naimisiin. Kolumbiasta tulee häävieraita (en oikein ymmärtänyt kolumbialaisten kuvaamista, mutta ehkä jenkellä on syynsä).
Tässä komediassa on siis kaikkea ajankohtaista, mitä voi uskoa. Justin Zackham on laittanut Beben ja Donin talon niin täyteen sukulaisia ja omaisia, että loppupuolella alkaa hirvittää. Ja ongelmia – kuten Donin tyttären (Katherine Heigl) raskaus- ja aviohuolet.
Entä sitten muuta? Sivuosista löytyy muuuten Robin Willliams katolisena pappina, joka joutuu vihkimään kaksi kertaa. Williams on jotenkin jäänyt syrjään Hollywoodissa, eikä ihme, kun näkee esimerkiksi Kino-Palatsin seinäpaneelien vastenmieliset elokuvajulisteet, jotka viittaavat animaatioon, maailmojen sotaan ja muuhun teknologialla työstettyihin 3D-seikkailuihin.

Ajankohtainen kommentti


Aina ajankohtainen kulttuurin kommentoija Cilla Bhose on tarttunut Kauppalehdessä ekokuvasäätiön tukipolitiikkaan. Bose on on selvittänyt 6.6. 2013, miten moni tuotantoyhtiö on rapakunnossa. Kuitenkin tukea myönnetään avokätisesti. Kuitenkin säätiön sääntöjen mukaan tukea myönnettäessä otetaan huomioon tuen hakijan taiteelliset, ammatilliset ja taloudelliset puolet. Kauppalehden selvityksen mukaan 2009-2013 jokaneljännellä tilinpäätös oli negatiivinen.
Säätiö jakoi viime vuonna 26,7 miljoonaa euroa, jotka tulevat Veikkausvoittovaroista. Tuotantoon meni hieman yli 80 %. Nyt elokuvasäätiön edustaja perustelee Kauppalehdessä, että tukeaa on voitu myöntää yrityksille, joilla on maksuhäiriöitä. Jos firmalla on hyvä suunnitelma tilanteensa vaikeuksien selvittämiseksi. Katsotaan. Hyvän asia otit esille, Cillla Bhose.

Ei kommentteja: