keskiviikkona, maaliskuuta 20, 2013

Lastentarhanopettajan pitkä piina * * * *

Atlantic Film


Mads Mikkelsen (1965) on upea tanskalainen näyttelijä, joka löi itsensä läpi 2000-luvulla hienossa tv-rikossarjassa Murharyhmä. Nykyisin Mikkelsen näyttelee tanskalaisten huippuohjaajien elokuvissa. Muuan heistä on Thomas Vinterberg, jonka uutuuselokuvassa Jahti Mikkelsen on hiljainen lastentarhanopettaja. Viime aikoina Mikkelsen on näyttellyt ahkerasti kansainvälisissä tuotannoissa. Niistä ehkä kuuluisin on roiston rooli Bond-elokuvassa Casino Royale. Mikkelsen ei siis karta kaupallisia elokuvatuotantoja.
Vuonna 2009 Mikkelsen näytteli romanttisessa elämäkertaelokuvassa Coco Chanel & Igor Stravinsky. Mutta aina kun Thomas Vinterbergiltä tulee kutsu, Mikkelsen on valmis. Kuuluisin lienee 1998 valmistunut Kutsut, jossa revitään perhejuhlat rikki. Mikkelsen loisti myös Jacobina tanskalaisen Susanne Bierin elokuvassa Häiden jälkeen.
================================================================================================
Thomas Vinterberg on vienyt Jahdin pieneen, suljettuun tanskalaiseen kylään, jossa vallitsevat ennakkoluuloiset arvot. Winterberg näyttää kylmän viiltävästi, miten pienen tytön kertomus johtaa kylässä lumiaaltoilmiöön. Kaikki kylässä alkavat uskoa, että yksin asuva lastentarhanopettaja on syyllistynyt pedofiliaan.
Jahti pureutuu hankalaan kysymykseen: uskommeko enemmän aikuisen vai lapsen sanaa. Elokuvan Katarina on mielikuvitusrikas tyttö, joka on saattanut keksiä omassa päässään syytöksen, joka tuhoaa lastentarhanopettajan elämän. Voi tietenkin myös olla totta, että jossakin leikin tilanteessa opettaja on näyttänyt pippelinsä tytölle. Yhteisö alkaa uskoa faktana tytön kertomukseen. Mitään kovin vedenpitävää todistusta ei löydy, ei sitten millään.
Jahti nähdään niin kyläläisten kuin lastentarhanopettajan ja tytön näkökulmasta. Thomas Vinterberg näyttää rajuissa, jopa väkivaltaisissa kohtauksissa, miten opettajaa ei enää hyväksytä ostoksille kylän kauppaan tai miten suuttuneessa kyläläisessä herää lynkkausmentaliteetti. Paraskin ystävä rikkoo välinsä opettajaan.
================================================================================================
Jahdin maisema- ja kyläotokset ovat tarkkaa realismia. Mads Mikkelsen on täydellisesti mukana roolissaan. Jälleen huomaamme, miten hyvin tavalliselta näyttävä filminäyttelijä kuin varkain tekee lastentarhanopettajan kärsimyksestä piinaavien kokemusten kavalkadin. Kasvojen jokin pieni yksityiskohta kertoo enemmän kuin turha repliikki. Kannattaa myös muistaa tanskalaisten hyvät käsikirjoitukset, niin elokuvissa kuin tv-sarjoissa. Jahdin toinen käsikirjoittaja on Tobias Lindholm, jonka panos elokuvan onnistumiseen on ollut kattava. Viime vuosina myös suomalaisessa elokuvassa on ryhdytty antamaan lisää tilaa käsikirjoittajille.
Loppupuolella Vinterberg ja Lindholm viittaavat Michael Ciminon 1970-luvun lopun Kauriinmetsästäjään, jonka jahtikohtaukset todistivat samalla tavalla miehisen ystävyyden uhon. Toki pitää muistaa, että Ciminon ystävykset olivat tehdasduunareita, jotka olivat lähdössä sotimaan Vietnamiin.
Jahdin mukaan metsästyskiväärin käyttölupa on kahdeksantoistavuotta täyttäneen pojan miehuuden mitta. On hyvä, että Vinterberg ja Lindholm ovat jättäneet elokuvan lopun kutkuttavasti auki.

Ajankohtainen kommentti

Jokeri-pomo ja liikemies, niin iltapäivälehtien lemmikki Hjallis Harkimo on pantu paljon vartijaksi. MTV3 luottaa hänen omaan talk show´hun ja liikemiesohjelma Diili pyörii samalla kanavalla. Talk show-ohjelmat ovat yleistyneet kanavalla kuin kanavalla. MTV3:lla vietetään naisten vetämää ohjelmaa Korkojen kera, jossa julkkikset käyvät pyörähtämässä. FST on aloittanut Bettinan hyvän talk show´n ja MTV3 on luottanut energisiin Tuomas Enbuskeen ja Aki Linnanahteeseen. Nelonen ei taida luottaa enää Talks show-formaattiin, Maria on poistunut kanavalta. Nelonen yrittää erottua erilaisilla ruokaohjelmilla ja kilpailuilla.
================================================================================================
Katsooko kukaan talk show -ohjelmia?
Finnpanelin mittaritulosten mukaan Enbuske & Linnanahde Crew sai keskimäärin 468 000 katsjojaa, Korkojen kera jopa 859 000 ja liikemieskilpailu Diili keräsi 876 000 silmäparia ruudun ääreen. Oletteko muuten huomanneet, että T. Enbuske tulee koteihin nykyisin kanavalla kuin kanavalla, lehdissä ja vielä twitterissä.
Urheilu ja etenkin talviurheilu on Suomen kansan sydämenasia, vaikka Valde de Fiemmen MM-hiihdot menivät suomalaisilta penkin alle. Vähän alle miljoona katsojaa kerääntyi jännittämään eri laleja. Taas television parhaista sarjoista Yle Fem -kanavan Vallan linnake kiinnostaa vain 80 000 katsojaa ja Francon aikaan - Alcanataran perhe Yle Taamalla ei juuri ketään. Onneksi hieno Donna Leon saa houkuteltua Yle Teemalla viikottain keskimäärin 150 000 katsojaa ja tavanomaisista sarjoista poikkeava House yltää MTV3:lla jopa puolen miljoonan kiinnostukseen. Putouksen 2 miljoonan katsojapeittoa MTV3-kanavalla ei taas voi ymmärtää millään järkisyyllä.
P.S. Seuraava Kino ja TV ilmestyy pääsiäisen jälkeen.

Ei kommentteja: