tiistaina, tammikuuta 22, 2013

Kun Hitchcock Psykon ohjasi * * * *

FS Film OyOlipa miellyttävää nähdä uusi "vanhanaikainen" elokuva, joka ajoittuu vuoteen 1959 Paramountin studioille, Hollywoodiin. Brittiläinen Sacha Gervasi on toteuttanut esikoistyönään Stephen Rebellon kirjan "Alfred Hitchcock and Making Psycho" hienon elmäkertaelokuvan "biocop" Hitchcock, jossa ilmeisesti lihotettu Sir Anthony Hopkins tekee huikaisevan pääroolin. Eikä hullumpi ole Helen Miller ohjaajan vaimona ja tukijana, useiden elokuvien idea- ja käsikirjoitusavustajana Alma Revillenä.Todellinen nähtävyys on nuori Scarlett Johansson Psyko-elokuvan syyllisyyttä tuntevana Marion Cranena eli Janet Leighina, joka matkustaa varastettu dollarinippu mukanaan jonnekin ja pysähtyy sateisena yönä Norman Batesin syrjäiseen motelliin.
Alfred Hitchcock oli ohjannut 1958 Paramountille kaikkien aikojen parhaaksi elokuvaksi kesällä äänestetyn Vertigon ja (1959) Metrolle matkatrillerin Vaarallinen romanssi, jonka jännityshuippuja on Cary Grantin pakojuoksu helikopterin uhatessa häntä laakealla pellolla.
Hitchcock muutti jälleen "kirjansa" Paramountille ja sai myytyä vastahakoisesti yhtiön pomoille trilleri- ja kauhuaiheen Robert Blochin romaanista. Bloh kertoo motelllinpitäjä Norman Batesista, psykopaatista ja tappajasta, joka elää muumioäitinsä kanssa korkeassa kukkulatalossa. Syrjäisessä motellisaan Bates tihruilee blondiasiakkaita, joista surullisimman kohtalon kokee Marion Crane.
Hitchcock oli 60-vuotias, uransa ehtoopuolella ja halusi vielä järkyttää elokuvayleisöä jollakin hurjalla shokilla. Paramountissa vastustettiin, mutta Alma Revillen kanssa syntyi idea suihkumurhasta, johon Bernard Herrmann sävelsi kuuluisa kirkuvan musiikin. Veitsitappo muotoiltiin valmiiksi leikkauspöydässä.
Hitchcock-elokuvassa käydään Psykon valmistusvaiheet faktanomaisesti ja jopa pikkutarkasti läpi. Bonuksen elokuvaan tuo Hitchockin ja Alma Revillen niin avioliitto- ja työelämän huomiointi. Ja jos Reville ei ole saanut aikaisemmin arvostusta miehensä luovana kirjallisena ja kekseliäänä avustajana, niin nyt saa.
Alfred ja Alma olivat tehneet yhteistytötä aina Englannin kaudelta, elokuvasta Juno and the Paycock, kolmenkymmenen vuoden ajana. Yhteistyön huippuhetkiä olivat tietenkin Psykon lisäksi englantilaiset 39 askelta (1935), Nainen katoaa (1938) ja amerikkalaiset Epäilyksen varjo (1943). Reville toimi yleensä käsikirjoitusten muokkaajana. Vuonna 1951 adaptoriksi ilmestyi Whitfield Cook, jota nähdään Gervasin Hitchcockissa Revillen avustajana ja lievän flirtin aiheuttajana.
Hitchcock-elokuvan ohjaaja Sacha Gervasi (s. 1966) on elokuva-alan tulokas. Jos ei tätä tietäisi, niin hänen elokuvaansa voisi luulla taitavan tekijän kypsäksi suoritukseksi. Joskus vain asiat loksahtavat onnistuneesti paikalleen. Keski-ikäisenäkn voi vielä saada ohjaustilaisuuuden - kuten Gervasi FOX:lta.
Sacha Gervasi on brittiläinen runoilija ja käsikirjoittaja sekä lehtimies, jonka äiti tuli Kanadasta ja isä palveli muun muassa John F. Kennedyä. Sacha soitti teini-ikäisenä rockbändeissä kunnes kouluttautui teatterialalle. Hän toteutti muun muassa Samuel Beckettin klassikon "Huomenna hän tulee" (Godot) 1980-luvun lopulla Dublinin Trinityn collegessa. Gervasi muutti 1995 Los Angelesiin ja osallistui filmikoulu UCLA:n käsikirjoittajaohjelmaan. Gervasin käsikirjoitustöistä lienee tutuin 2004 valmistunut Steven Spielberg -elokuva Terminaali.
Sacha Gervaisn esikoisteos Hitchcock elähdyttää ja viihdyttää maestron vannoutuneita ystäviä. Sir Anthony Hopkins on tietysti elokuvan kivijalka. Ja ironiaa ja huumoriakaan ei ole unohdettu.
1950-luvun Amerikka ja Hollywood on lavastettu nautittavasti pieniä yksityiskohtia myöten. Tämä elokuva todella elää ja hengittää. Gervasin oivallus on jättää Anthony Perkinsin Norman Bates melkein taustalle. Psyko-trillerin teko on nyt olennainen asia.
Hitchock-elokuvaan sisältyy tietenkin tuo aivan uskomaton suihkumurhakohtaus, jota ei näytetä, vaan se kuullaan ääninä, kun teatteriyleisö alkaa kirkua ensi-iltanäytännössä. Ja mitä tekee ohjaaja. Hän liikkuu rauhattomana teatterin aulassa ja alkaa ohjata kohtausta kuin kapellimestari konsanaan. Kun yleisö
räjähtää teatterissa suosionosoituksiin Psykon huippumenestys on selvä.
=======================================================================================
"Master of Suspence" Alfred Hitchcock (1899-1980) ei saanut Psykosta ansaitsemaansa Oscaria, eikä koskaan Yhdysvaltain elokuva-akatemia myöntänyt Hitchcockille muitakaan Oscareita, mutta 1972 New Yorkin Columbian yliopisto antoi ohjaajalle kunniakirjan.
Kriitikkopiireissä, valistuneiden katsojien ja globaalin suuren yleisön keskuudessa Hitchcock oli arvostettu ja katsottu ohjaaja -Psykon kassamenestys oli hänen uransa parhain. Psykon jälkeen mestari ohjasi vielä viisi elokuvaa, joista Linnut ja Marnie ovat mestariteoksia. Ura loppui 1972.
Onneksi Alfred Hitchcockille ehdittiin myöntää elämäntyö-Oscar 7.3. 1979, juuri ennen mestarin kuolemaa. Se oli laiha lohtu, mutta jotakin sentään. Seremoniassa Hitchcock myönsi kiitokset myös vaimolleen Alma Revillelle, scriptgirlille ja leikkaajalle, jonka kanssa hän oli avioitunut 1926 Lontoossa.
(Ensi-ilta Helsingissä 1.2. 1213).

Ajankohtainen kommentti

Oscar-juhlat ovat ovensuussa. Oscar-ehdokkaiden listassa Steven Spielbergin uutuus Lincoln keräsi lukuisia mainintoja. Spielberg on ohjannut historiallisen ja poliittisen elämäkertaelokuvan, joka tekee kunniaa Yhdysvaltain suvaitsevaisen presidentin ja orjuuden poistajan ja sisällissodan sankarin Abraham Lincolnin (1809-1865) elämäntyölle.
Ehkäpä myös toisen kauden presidenttinä juuri aloittaneelle Barack Obamalle.
Elokuvaa en ole vielä nähnyt, joten vaikutelmista ei voi sanoa vielä mitään. Muistetaan kuitenkin John Fordin kaunis ja harmooninen elämäkertaelokuva Young Mister Lincoln (Kansan sankari), joka valmistui 1939 päätähtenään erikoisesta hatusta ikonisoitunut Henry Fonda.

P.S. Alfred Hitchcockin ohella Charles Chaplin oli maailmanlaajuisesti viime vuosisadan tunnetuimpia elokuvantekijöitä. He olivat lontoolaisperäisiä maahanmuuttajia. Kaikki muistavat heidän elokuvansa ja ulkomuotonsa. Nyt Svenska Teaterniin kolmannen kerroksen Amos-näyttämölle on valmistumassa näytelmä Chaplinin elämästä ja urasta, suomenruotsalaisin voimin. Kiva nähdä, mitä Esplanadin teatterilaiset - käsikirjoitus Christopher Mellgren ja Johan Stårgård, ohjaus Sven Sid ovat saaneet aikaan, sillä muistissa on britti Sir Richard Attenboroughin ohjaajama kankea 1990-luvun alun elämänkertaelokuva Chaplin, jonka pääosissa oli Richard Downey Jr.
Muuta ajankohtaista muistettavaa: Docpoint-festivaali pyörähti käyntiin. Ohjelmistossa on muun muassa ihmiskokeita, lähiöiden arkea, Pirjo Honkasaloa, marokkolaislähtöisen Mohamed El Aboudin ohjaama Häätanssi ja paljon muita lyhytfimejä.

Ei kommentteja: