lauantaina, marraskuuta 24, 2012

ELOKUVIENI MESTARITEOKSET 156

Eyes Wide Shut (Eyes Wide Shut, USA 1999) ohjaus: Stanley Kubrick, käsikirjoitus: Kubrick, Frederic Raphael - perustuu Arthur Schnitzlerin tekstiin "Traumnovelle", kuvaus: Larry Smith, musiikki: Jocelyn Pook, György Ligeti, Dmitri Shostakovich, Chris Isaak, pääosissa: Tom Cruise (Tri. William Harford), Nicole Kidman (Alice Harford), Madison Egington (Helena Harford), Jackie Sawiris (Roz), Sydney Pollack (Viktor Ziegler). Tuotanto: Stanley Kubrick ja Jan Harlan/Pole Star/Hobby Films/Warner Bros.

New Yorkin Bronxin kasvatti Stanley Kubrick (s. 1928) kuoli juuri kun Eyes Wide Shut oli saatu maailmanlaajuiseen levikkiin. Perfektionisti Kubrickin jäähyväistyö on joka suhteessa äärimmäisen moraalinen puheenvuoro siitä hedonismista, johon länsimainen hyvintoimeentuleva ihminen on syöksynyt. Internetin vallankumouksen aikana Kubrick lähetti myös terveisiä niille piireille, jotka enenevässä määrin esineellistävät seksuaalisuuden ja jakelevat pornografiaa maailman koteihin.
Eyes Wide Shut oli myös kannanotto perheissä ja avioliitoissa tapahtuviin kriiseihin. Kubrickin pitkän mutta hyvin intensiivisen draamaelokuvan kuuluisa jakso sijoittuu ökyrikkaiden linnaympäristöön, jossa vietetään uskomattomat orgiat - ikään kuin naamiohuvien tapaan. Tässä jaksossa Kubrick riisuu lopullisesti ihmiskasvoja peittävät petoksen, valheen ja yksilökeskeisen nautinnonhalun naamiot.
=======================================================================================
Stanley Kubrick ohjasi 1953 alkaneen uransa aikana kaikkiaan 13 elokuvaa. Hän saattoi pitää pitkiäkin taukoja - kuten Full Metal Jacketin (1987) ja jäähyväistyön välillä. Robert Phillip Kolker muistuttaa kuuluisassa "A Cinema of Loneliness" -kirjassaan (1980), että Kubrickin menestys elokuvaohjaajana perustui totaaliseen eroon kaupallisesta Hollywood-elokuvasta. Kun taas Kolkerin muut käsittelemät ohjaajat Penn, Coppola, Scorsese ja Altman pysyivät Yhdyavalloissa.
Stanley Kubrick ohjasi Yhdysvalloissa vain viisi ensimmäistä elokuvaansa - Fear and Desire (1953), Killer´s Kiss (1955), The Killing - Peli on menetetty (1956), Kunnian polut (1957) ja Spartacus (1960). Näistä kolme jälkimmäistä ovat ehdottomia mestariteoksia. Kaksi ensimmäistä ovat kiinnostavia, kiehtovia pienimuotoisia rikoselokuvia. Sitten Kubrick hylkäsi Hollywoodiin ja muutti Englantiin, mutta - kuten sanottu - piti yllä suhteita Warner Bros. -yhtiöön. Warner levitti Kubrickin kaikki elokuvat vuoden 1971 Kellopeliappelsiinista lähtien.
Kolker on todennut, että amerikkalaisista elokuvantekijöistä juuri Kubrick on työskennellyt näkyvimmin ei-amerikkalaisen "muodin" mukaan. Englantiin asetuttuaan Kubrick eli vaimonsa kanssa lähes erakkona. Hän hoiti elokuviensa levityksen valmistelut kotoaan ja lähetti uskottuja miehiään eri maihin tarkastamaan ensi-iltateattereiden tekniset olosuhteet. Kolkerin mielestä Stanley Kubrick oli lähellä eurooppalaisten auteur-ohjaajan toimintatapoja ja standardeja. Kubrickilla oli täysi kontrolli elokuvistaan alusta loppuun.
Eyes Wide Shut on Stanley Kucrickin tuotannon suosikkejani elokuvien Peli on menetetty, Kunnian polut, Lolita (1961), Tri. Outolempi (1963), ja Barry Lyndon ohella. Oikeastaan Kubrick ei päästänyt käsistään muita kuin merkkiteoksia. Tosin varauksia olen aina esittänyt elokuvien Spartacus, Hohto (1980) ja Full Metal Jacket (1987) kohdalla. Ne tosin osoittavat vahvasti, miten Kubrick saattoi ohjata "tuosta vain" historiallisen roomalaisaiheen, kutkuttavan kauhujännärin ja Vietnam-moraliteetin.
Jos olisin innostunut scifigenren kannattaja, niin kohottaisin 1968 valmistuneen 2001: Avaruusseikkailun arvoon arvaamattomaan. Onhan se suurenmoinen elokuva, jossa pyritään löytämään jotakin merkityksellistä tietoa ihmiskunnan alkulähteiltä. Andrei Tarkovskin huikean Solariksen (1972) ja Steven Spielbergin järisyttävän Kolmannen asteen yhteyden (1977) rinnalla Kubrickin teos on kosminen matkasinfonia tuntemattomaan.
=======================================================================================
Stanley Kubrick ohjasi elokuvia, jotka saavuttivat usein valtavan yleisösuosion. Silti elokuvat olivat omalla tavallaan hyvin persoonallisia, jopa vaikeita ja taiteellisia. Kubrickilla oli vain hyppysissään taito kuorruttaa vaikeidenkin aiheiden ylle katsojille mielihyvää tuovaa kauneutta, hauskuutta ja elämää hivelevää vaikuttavuutta. Ja jos elokuva eriytyi vähitellen 1970-luvulla nuorisokulttuuriksi Stanley Kubrick käänsi selkänsä trendeille ja muodille.
Varoituksista huolimatta Kubrick ohjasi 1973 Thackerayn (1844) romaanista erittäin pitkän ja kalliin historiallisen elokuvan Barry Lyndonin. Se oli epäkaupallinen elokuva Ryan O´Nealin pääosavalintaa lukuun ottamatta. Jälleen Kubrick osoitti estetiikan tajunsa, joukkokohtausten luomisen ilon ja tekniset innovaatiot - kuvauksissa käytettiin käsitellylle ajankohdalle ominaista pärevaloa. Eikä ole salaisuus, että Kubrick käytti varhaista tietokonetekniikkaa ratkaistaakseen elokuvan teknisiä ongelmia.
Eyes Wide Shut on kuvan voimaan uskovan ohjaajan elokuvaa. Kaupunkikuvat ja etenkin sisätilojen hallittu kameratyö ovat jotakin sellaista taiturimaista ohjauksen epiikkaa, että sitä katsoo henkeään haukkoen. Sisällöllisesti elokuvan johtavana teemana ovat aviovaimon (Nicole Kidman) seksuaaliset fantasiat, jotka eivät liity omaan aviomieheen (Tom Cruise).
Aviovaimo tunnustaa fantasiansa. Tämä synnyttää aviomiehen halun heittäytyä eroottisten kokeilujen pariin. Hänen "tuutorinsa" on perhetuttu Viktor Ziegler , jota elokuvaohjaajana tunnettu, nyt jo edesmennyt, Sydney Pollack esittää vakuuttavasti. Aviomies hakeutuu massaorgioihin, joihin hänen ei olisi koskaan pitänyt osallistua.
Eyes Wide Shut perustuu itävaltalaisen Arthur Schnitzlerin teokseen, jossa tarkastellaan freudilaisin viittein seksuaalisuutta avioliitossa - viime vuosiadan vaihteen Wienissä. Kubrickin Schnitzler-valintaa voi pitää yllättävänä, ja monet kysyivätkin elokuvan nähtyään, onko wieniläis-freudilaisella avioliittotensioilla enää kaikupohjaa postmodernissa nykyajassa.
On.
Stanley Kubrickin elokuvaa voi pitää Arthur Schnitzlerin tekstin modernisaationa, mutta myös äärimmäisen olennaisena puheenvuorona aikamme seksuaalisesta käyttäytymisestä.
Tämä uskomaton orgiat-jakso on kuin Venetsian karnevaalit olisi siirretty mozartilaisin musiikillisin sykkein hedonistisen ja egoistisen aikamme pulssiin, jossa vilahtaa Sodoma ja Gomorra. Siis tuhon sävel.
Stanley Kucrickin moraaliset valinnat saattavat vaikuttaa konservatiivisilta, mutta vuosia elokuvan ensi-illan jälkeen niiden painoarvo on vain kasvanut. Ja kuin synninpäätöksi viikko kuvausten jälkeen kuollut Kubrick antoi Eyes Wide Shutin nuorelle avioparille tilaisuuden uskoutua jälleen toisilleen. Ikään kuin ohjaaja olisi tehnyt sovinnon ja löytänyt optimismin henkäyksen.
=======================================================================================
Eyes Wide Shut sai ensi-illan Suomessa 5.10. 1999, Tennispalatsi 1:ssä , Bristolissa, Maxim 1:ssä ja Kino-Palatsi 1:ssä. Elokuvan kuvausaikatauluksi suunniteltiin yhdeksää kuukautta. Stanley Kubrick kuvasi elokuvan studiossa lähellä Lontoota. Lopulta kuvaukset pitkittyivät 19 kuukaudeksi, ja päänäyttelijöitä täytyi kutsua yhä uudelleen paikalle. Legendan mukaan Harvey Keitelin ja Jennifer Jason Leighin osuudet leikattiin jälkituotantovaiheessa pois.
Australaisperäiselle Nicole Kidmanille (s. 1967) elokuva oli lottovoitto. Hän oli tuolloin aviossa Tom Cruisen kanssa. Aviopari oli näytellyt yhdessä 1989 militaristisessa actiondraamassa Days of Thunder. Cruise ja Kidman erosivat myöhemmin. Cruise jatkoi joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta (Magnolia) megakaupallisissa actionelokuvissa, mutta Kidmanista kehittyi hyvien ohjaajien huomassa muuan tämän hetken suurista elokuvanäyttelijättäristä.
Nicole Kidmanin suuresta kehityksestä kertovat muun muassa elokuvat Moulin Rouge (Luhrman ), Tunnit (Daldry), Dogville (von Trier), Ihmisen tahra (Benton), Nine (Marshall), Hemingway & Gellhorn (Kaufman). Tulossa on Lee Danielsin ohjaama The Paperboy, joka perustuu amerikkalaisen Pete Dexterin vuonna 1995 julkaisemaan romaaniin. Ja vuonna 2014 Australian lahja Kidman näyttelee Grace Kellyä Olivier Dahanin elämäkertaelokuvassa Grace of Monaco.

Ei kommentteja: