perjantaina, huhtikuuta 04, 2008

Mykkäklassikko Suomen ensi-iltanaWieniläisyntyinen Erich von Stroheim muistetaan Jean Gabinin vastapelurina Jean Renoirin 1930-luvun pasifistisessa Suuressa illuusiossa. Von Stroheimin toinen muistettava suoritus tapahtui 1950 Billly Wilderin loistavassa Hollywood-kuvauksessa Auringonlaskun kadussa. Von Stroheim tulkitsi muistoissaan elävän mykän filmin naistähden palvelijaa ja autonkuljettajaa.
Erch von Stroheim (s. 1885) oli ennen kaikkea elokuvaohjaaja. Hän matkusti "joskus 1906-1909" välillä Hollywoodiin. Ensimmäisen maailmansodan lopulla tuottaja Carl Laemmle antoi von Stroheimille mahdollisuuden ohjata mykän trilogian Blind Husbands, The Devil´s Passkey ja Turhamaisia naisia. Kaikissa näissä elokuvissa on aiheena amerikkalainen aviovaimo Euroopassa miesten piirittämänä.
Erich von Stroheim jätti jälkensä elokuvan historiaan 1924 valmistuneella mestariteoksella Ahneus (Greed), joka tämän ilmestyessä menee Ylen Teema-kanavalla. Vihdoinkin se nähdään entisöitynä neljän tunnin versiona, joten kysymys on harvinaisesta Suomen ensi-illasta.
===================================================
Ahneuksen teko ja jälkituotanto on elokuvahistorian suuria legendoja. Erich von Stroheim ohjasi elokuvan oikeilla tapahtumapaikoilla (amerikkalaisvaimotrilogia tuotettiin täydellisenä studiotyönä). Von Stroheimin aiheena oli amerikkalaisen keskiluokan synty 1920-luvun myllerryksissä: miten luonnollinen säästäväisyys kehittyy maniaksi, saituudeksi, sairaudeksi.
Von Stroheim tarkkailee todellisuutta (taustana on Frank Norrisin naturalistinen romaani) niin läheltä, niin intiimisti, että elämäntavan julmuus ja rumuus paljastuvat suorasti.
Legendaksi Ahneuden teki elokuvan pituus. Se oli ensin 42 näytöstä (9 1/2 tuntia). Erich von Stroheim lyhensi myöhemmin elokuvan 4 1/2 tuntiin, mutta tuottaja Carl Laemmle (hänestä tuli Universal-yhtiön menestyksekäs tuotantopäällikkö) ei voinut hyväksyä näin pitkää elokuvaa. Se leikattiin ensin kaksiosaiseksi 3 tunnin versioksi ja lopulta yksiosaiseksi, levityksen vietäväksi elokuvaksi.
======================================================
Erich von Stroheim suuttui Ahneutensa kokemasta kohtalosta. Hän väitti, että elokuva on täysin pilattu. Ahneuden jälkeen von Stroheim ohjasi enää kolme elokuvaa - Iloinen leski, Häämarssi ja Queen Kelly (keskeneräinen), eikä pystynyt siirtymään ohjaajana äänielokuvaan.
Erich Von Stroheim oli 1920-luvun keskeisiä Hollywood-ohjaajia, lannistettu ja lukkoon ajettu persoonallisuus. Auringonlaksun kadun jälkeen vuonna 1950 von Stroheim totesi Pariisissa, Ahneuden kirjailijaa Frank Norrisia lainaten: "En ole koskaan tinkinyt, myynyt itseäni, vaan aina kertonnut totuuden kuten sen olen käsittänyt, nähnyt."
Erich von Stroheim kuoli 1957 vaikean sairauden murtamana.

Ajankohtainen kommentti

Viime lauantaina (29.3. 2008) esitettiin Yle:n kanavilla lähes samaan aikaan kolme merkittävää, mestarilllista elokuvaa. Ne olivat Michael Ciminon ystävyys- ja Vietnam-odysseia Kauriinmetsästäjä (TV2 klo 22.05), Federico Fellinin henkilökohtainen taiteilijatilitys 8 1/2 (FST5 klo 21.20) ja John Hustonin kiehtova yksinäisten sydämien oodi, 1961 valmistunut Sopeutumattomat (Teema klo 21.54).
Karhea mustavalkonen Sopeutumattomat on myös ulkoelokuvallisesti kiinnostava. Monroen aviomies, näytelmäkirjailija Arthur Millerin kirjoitti käsikirjoituksen. Pääosanäyttelijöistä Clark Gable kuoli melkein heti kuvausten jälkeen, Marilyn Monroe menehtyi 1962 ja Montgomery Clift poistui keskuudestamme 1966. Clif teki vielä pari kehnoa elokuvaa Sopeutumattomien jälkeen, mutta Gablelle ja Monroelle teos oli viimeinen.
Luulisi, että Yle:ssä joku koordinoisi kanavien ohjelmistoja. Yleen on perustettu osaamiskeskuksia, mutta viime lauantain kaltaisessa elokuvasijoittelussa ei ollut osaamisen hitustakaan. Näinkö hyvän elokuvan esittäminen televisiossa tuhotaan pikku hiljaa?

1 kommentti:

david santos kirjoitti...

Great post. Thank you.
I loved this post and this blog.
Thank you