perjantaina, huhtikuuta 25, 2008

MTV3 Kanavapaketti


Suomen vanhin kaupallinen tv-yhtiö MTV3 (ennen Mainos-Televisio) porskuttaa myötätuulessa. Viime viikolla yhtiön pääkanavan ohjelmista 29 sijoittuu kärkeen 50 katsotuimman ohjelman listalla. Ja totta: Ei vain Tanssii tähtien kanssa, mutta myös päivittäissarja Salatut elämät keräävät katsojia. Vertailun vuoksi huomatakoon, että Yle:n TV1:n Kotikatu on pudonnut puolen miljoonan katsojapeittoon, eli se on hiipumassa muutaman vuoden takaisista menestysluvuista.
Digitelevisioon siirtyminen mahdollisti kaupallisen television uuden rahasammon: Maksukanavat. Eli laitetaan myyntiin uusia kanavia, joita halukkaat voivat katsella ostettuaan maksukortin. Yle:n eläkkeellä olevan toimistusjohtajan isännöimä PlusTV kauppaa sitten näitä kanavia talouksiin. Kysyntä on kuulemma yllättänyt MTV3:n ideanikkarit ja myyntimiehet.
==============================================
"Formulaa ja kaikkea muuta kuin formulaa."
MTV3 markkinoi kanavapakettiaan tällä mainoslauseella. Se tarkoittaa, että Formula eli F1-kilpa-autoajot ovat kaiken alku ja loppu. MTV3 Max huolehtii Kimi Räikkösen Ferrari-tallin ajojen välittämisestä maksukortin ostaneiden suomalaisten televisioihin.
MTV3 Max pärjää hyvin Kimi Räikkösellä ja nyt myös Heikki Kovalaisella. Kanavapaketin muut osat ovat sitten eri osa-alueista kiinnostuneiden kuluttajien varassa. MTV3 luottaa Maxin jälkeen MTV3 AVA-maksukanavaan, joka on suunnattu naisille. Niin kuin monet uudet aikauslehdet - Jade, Sara, Olivia, Elle - jotka houkuttelevat naisia ruokakaupppojen maksutiskien edessä.
Viime aikoina on voinut huomata, että naisille suunnatut aikakauslehdet ovat erikoistarjouksessa. Myyntihintaa on pudotettu tai voi ostaa kaksi lehteä yhden hinnalla. Se viittaa rajuun hintakilpailuun.
Joku lehdistä putoaa jossain vaiheessa.
Ei meillä perinteisten hyvien naistenlehtien Annan, Glorian ja Trendin rinnalle oikein mahdu kovin monta uutta yrittäjää. Tai sitten perinteiset naistenlehdet menettävät asemiaan uudessa, rajussa kilpailutilanteessa.
============================================
Mitään tilastoja ei ole saatavissa MTV3 Kanavapaketin menestyksestä. AVA-kanavan eli Suomen ensimmäisen naisten tv-kanavan tarjonta on kyllä ohutta ja yksipuolista. Uskotaanko MTV3:ssa, että Suomen naiset haluavat katsoa Tyra Bank Showta, Martha Stewart Showta ja uusintana Kolkyt ja risat -tv-sarjaa. Siis kapeaa amerikkalaista hömppätarjontaa.
Eivät MTV3 Kanavapaketin muutkaan kanavat vakuuta: Fakta tarjoaa mystisiä eläimiä ja surffausta; Scifi palauttaa ruutuun kolutut Star Trekin ja Avaruusasema Alfan; Sarja uusii Baywatchia ja Juniori luottaa Smurffeihin, Tenaviin ja Muumeihin.
============================================
Hei MTV3! Eikö mitään uutta? Ei, ei todellakaan. Rahastetaanko tässä meitä hölmöläisiä vanhalla ja yksioikoisella tarjonnalla? Eikö yhtiön maksukanavaohjelmien suunnittelu edusta kivikautista roolimalliajattelua. Hyvä ihme, tulkaa jo 2000-luvulle ja lopettakaa Barbi-pelleily.

Ajankohtainen kommentti

Maanantaita pidetään yleisesti television parhaana katseluiltana. Enkä ole toista mieltä Nelosen Täydellisten naisten ja Tv1:n Voimalan katsojana. Valittaa vain täytyy, että TV1:n Kotikatsomon kiinnostavat kausi- ja minisarjat jäävät keskiluokkaisia keskivertoasenteita pilkkaavan Täydellisten naisten varjoon.
Valitettavasti kukaan tv-skribentti ei ole huomannut Yle Teeman loistavaa tv-sarjaa Francon aika - näin sen koimme, josta nähdään ensi maanantaina (28.4)
kolmaskymmenestoinen osa. Sarjassa on kaikkiaan kuusikymmentä jaksoa. Draamasarja kuvaa madridilaisen Alcántaran perheen elämää 60-luvun lopulta 70-luvun puoliväliin.
Francon aika on viime vuosien parhaita ulkomaisia tv-sarjoja. Totta, että se on sukupolvisarja eli se kiinnostaa sitä ikäluokkaa, joka on ollut nuori 1960-luvun lopulla. Mutta luulisi sen kiinnostan nuorempiakin, koska se antaa erittäin tarkkanäköisen kuvan asenteiden, elämäntavan ja mielipiteiden muutoksesta 1960-luvulla. Sitä paitsi näkökulmaratkaisu on oiva: Alcántaran perheen nuori vesa, vielä poikanen Carlos kertoo tapahtumat aikuisena miehenä.
Francon ajassa Vapauden tuulet alkavat puhaltaa, demokratiaa etsitään yliopistoissa, vanhempien malleja aletaan väheksyä, tytöt pukeutuvat minihameseen, vapaa rakkaus kukoistaa ja Yhdysvalloissa valmistaudutaan ensimmäiseen miehitettyyn kuulentoon.
===============================================
Francon aika on yleispätevä tv-sarja, mutta se on myös vaativan empaattisesti tehty kurkistus espanjalaiseen lähimenneisyyteen, vuosiin juuri ennen diktatuurin kaatumista ja demokratian elpymistä. Ja jos aina muistetaan muistuttaa Itä-Euroopan sosialististen valtioiden yksilöä kuristavista toimista, niin Francon ajan mukaan Espanjassa olivat yleisiä poliisin kyyläämiset ja pidätykset, toisinajattelijoiden vainot ja katteettomat vangitsemiset.

1 kommentti:

Carrizo kirjoitti...

Hei.

Miksi pitäisi ostaa "jotain-ihme-MTV3-paketteja", kun satelliitista näkee Formulat ilmaseksi. Kiitos RTL. Samalla saa kerrata saksaa ja kuunnella selostusta, jossa on vain asiaa, ei kiihkoilua.

N. 400 vapaata satelliittikanavaa pitää kielitaidon hanskassa myös 64 vuotiaalle, joka ei ole koskaan oppinut kunnolla mitään kieltä, mutta silti yrittää kirjoittaa niillä.