sunnuntaina, helmikuuta 08, 2015

Michael Mann hakkerimaailmassa * * * *

Blackhat on Miami Vice -sarjan luojan Michael Mannin uusin elokuvatyö. Se on jäänyt meillä kovin pienelle huomiolle. Mann ohjaa todella intensiivisesti, mutta elokuvan ongelma on hiukan kulunut tarina. Nyt ollaan siis jäljittämässä kyberrikollisia.
Blackhatissa kiven sisässä uinuva hakkeri kutsutaan töihin. Saako hän vapauden, jos pystyy jäljittämään äärimmäisen uhkaaviksi koetut kyberrikolliset. Tarina on tyypillistä amerikkalaista mytologiaa, koska USA:ssa ukostaan yhden käden oikeuteen ja vierastetaan viranomaisten toimia. Tarvitaan sankari, joka ratkaisee ongelmat, koska poliisi ei siihen aina pysty. Kuvio on ollut sama aina westerneistä lähtien.
Michael Mann (s.1943) on chicagolaisslähtöinen ohjaaja, tuottaja ja käsikirjoittaja, Mann opiskeli 1960-luvun lopulla Lontoon filmikoulussa. Mannin ensimmäinen varsinainen elokuvatyö oli 1979 valmistunut Jericho Mile, televisiolle tehty, hyvin kulkenut trilleri, jossa vankilassa virunut mies saa luvan osallistua USA:n olympiajoukkueeseen. Mannin ensimmäinen teatterielokuva Thief (1981) oli äärimmäisen kliininen tutkielma huippuvarkaasta, jota esitti James Caan. Michael Mann ohjasi myöhemminvuonna 1992 erikoislaatuisen westernin Viimeisen mohikaanin, mutta neljä vuotta myöhemmin valmistui huippuohjaus Heat -ajojahti, jossa Al Pacinon poliisi jahtaa ”nerokasta” rikollista (Robert De Nero)
Michael Mannin tapa löytää aiheita ja käsitellä niitä viittaa kahtaalle: loistava visuaalinen kerronta ja osittain yhteiskunnallinen panostus. Tästä on hyvä esimerkki 1999 valmistunut The Insider, jossa Russell Crowen näyttelemä tutkija paljastaa tupakkafirman valheet. Blackhatissa on samaa yhteiskunnallista otetta, mutta elokuva olisi saavuttanut paremman suosion, jos se olisi tuotettu kymmenen vuotta aikaisemmin.
Blackhatin ongelma on myös näyttelijävalinta. Thor-filmeistä tunnettu Chris Hensworth on täysin sopimaton päärooliin. Osoittaako Hensworthin valinta Michael Mannin ohjaajan arvon putoamista Hollywoodissa? Mann ei saa enää elokuviinsa todellisia huippunäyttelijöitä. Se on vahinko, sillä kokonaisuutena Blackhat kulkee niin joustavasti ja jännittävästi, että siitä voivat nuoremmat ohjaajat oppia paljon.
Palataan vielä visuaaliseen panokseen. Heat-elokuvassa Micael Mannilla oli kuvaajana lahjakas, italialaissyntyinen Dante Spinotti (s.1943). Ja tulos oli fantastista. Backheatin kuvaaja, englantilaissyntyinen Stuart Dryburgh (s. 1952) ei ole läheskään yhtä tunnettu, mutta tarkkasilmäiset muistavat hänen upean työnsä vuonna 1993 uusiselantilaisen Jane Campionin Piano-elokuvassa.

Ajankohtainen kommentti

Omistan tämän viimeisen juttuni Martin Scorseselle ja Robert De Nirolle.
Olen kirjoittanut elokuvasta 15-vuotiaasta lähtien. Eli 55 vuotta. Nyt tämä on tässä. Kiitän poikaani Nicholasta, joka on editoinut ja julkaissut juttuni ammattitaidolla viimeiset kahdeksan vuotta. Kiitän kaikkia lukijoita, joiden määrä on kasvanut tasaisesti. Kiitän myös Filmikamaria pressipassista ja Vuosikortista.

Erikoisterveiset menevät Italian Paviaan ja Kalifornian San Franciscoon. 

4 kommenttia:

Anton von Monroe kirjoitti...

Haluan kiittää antoisasta blogista, joka on aina tarjonnut pohdittavaa ja jonka kanssa on ollut hauskaa myös kiistellä. Puhumattakaan varsinaisesta ammatillisesta urasta, jota seurasin Hesarin sivuilta 90-luvun alusta lähtien. Blogisi klassikkoelokuvien sarja on niin hieno hakemisto, että toivon sen säilyvän luettavana vielä pitkään.

Juha kirjoitti...

Ikävää, mutta aikansa kutakin. Onhan Mikael Fräntillä ollut äärimmäisen pitkä ura elokuvasta kirjoittajana. On ollut ilo ja suuri mielenkiinto lukea arvioita joka tiistai-ilta monen vuoden ajan ja aikaisemmin Mestariteos-sarjaa aina sunnuntaisin. Harmittaa, että en aivan alusta alkaen huomannut seurata blogia aktiivisesti, mutta olen lukenut joitain varhaisempia arvioita jälkikäteen. Kiitokset vielä kerran!

Johanna kirjoitti...


Hei,

Olen Johanna ja toimin freelancerina online- mediatoimistolle.
Katselin sivustoasi ja ajattelin kysyä olisitko kiinnostunut kirjoittamaan sivuillesi blogikirjoituksen kiinteää korvausta vastaan.
Esim. aihe voisi olla vaikka Avengers- elokuvasta joka on juuri ensi-illassa tällä viikolla.

Jos yhteistoiminta kiinnostaa, niin ota toki ottaa yhteyttä sähköpostitse, niin kerron mielelläni lisää.
Jos sivulla on muitakin sivustoja, voit halutessasi antaa myös näiden sivujen osoitteet, niin voin tutustua niihinkin.

Odotan innolla pikaista yhteydenottoanne.

Aurinkoisin kevät terveisin

Johanna
johanna.pellavainen@gmail.com

Tapani kirjoitti...

Oikein hieno juttu, että kuitenkin jatkoit blogia! Näitä on mukava ja sivistävä lukea - ja saa ennakkoarviot monesta kiinnostavasta uutuuselokuvasta.