tiistaina, lokakuuta 07, 2014

Kiltti tyttö katoaa - David Fincherin taidokas trilleri * * * *

(c)2014. Twentieth Century Fox 
Se oli vuosi 1992, kun coloradolaislähtöinen David Fincher (s. 1962) ohjasi Alien-sarjan kolmannen elokuvan. Fincher oli ansioitunut musiikkivideoiden tekijä. Hän työskenteli paljon Madonnan kanssa. Alien 3- elokuvan jälkeen tulivat mystinen Se7en (1995) ja Fight Club (1999), jotka vahvistivat Fincherin maineen amerikklaisen nykyelokuvan kyynisenä ja postmodernina ”mestarina”. Nelisen vuotta sitten näimme häneltä ajankohtaisen The Social Network- elokuvan.
David Fincherin uutuus Gone Girl ei petä odotuksia. Elokuva perustuu
Gillian Flynnin romaaniin ”Kiltti tyttö”, joka ilmestyi 2000-luvun alussa. Flynn on osallistunut elokuvan käsikirjoituksen tekoon ohjaajan kanssa. Romaania lukematta voi heti todeta, että tekijät ovat ilmeisesti sekoittaneet teemaa entisestään. Missourissa tapahtuva murhapeli menee joskus yli katsojan ymmärryksen. Fincher haluaa olla nokkela ja haastava.
Elokuvan kiltti tyttö on Amy Dunne (Rosamund Pike), oikea unelmien nainen. Hänen miehensä Nick ei erotu mitenkään ainakaan älyn lahjoillaan, mutta baaria hän osaa vetää kaksoissisarensa (Carrie Coon) kanssa. Dunnet olivat niin, niin rakastuneita. suhteen alussa, mutta Missouriin muuton jälkeen avioliitto alkaa rakoilla. Sellaista se on tosielämässäkin.
=====================================================================================================
Puhuin murhapelistä. Olenkohan oikeassa? Gone Girlin toiminta alkaa kiihtyä, kun Amy Dunne ilmoitetaan kadonneeksi. David Fincher alkaa pyörittää kysymystä aviomiehen mahdollisesta osallistumisesta katoamiseen. Ettei vain olisi murhaan suistunut? No, ainakin paikkakunnan media alkaa kehitellä tällaista ajatusta, mutta saa sitten nähdä, mitä poliisi pystyy sanomaan asiasta.
Gone Girl on kerronnaltaan tyypillistä David Fincheriä. Teeman sekoitukset toimivat ainakin puolittain, mutta tunnelmissa ja detaljeissa on kiehtovia sävyjä. En nyt aivan muista, käyttikö Fincher aikaisemmissa elokuvissaan sinertävää värimaailmaa, mutta tässä uutuudessa se on vallitseva elementti – fincheriläisen kuvakerronnan intensiteetin tae.
Ohjaajankin ansioitunut Ben Affleck soveltuu erinomaisesti harmaan keskiluokkaisen amerikklaismiehen rooliin. Amerikkalaiskritiikeissä kehuttu Rosamund Pike on ”blondiosassaan” kuin haalea muisto Alfred Hitchcockin 1950-luvun trillerien vaaleista naiskaunottarista.

Ajankohtainen kommentti

Nelonen on tuonut sunnuntai-iltaan Shine Finöandin tuottaman formaattiohjelman Vino Show´n , joka on niin typerä ja tylsä, että ei tiedä, itkeäkö vain nauraa. Ohjelmaa mainostettiin kauppakeskuksemme valotaululla:Kuvassa show-ohjelman näyttelijät seisoivat vinossa asennossa. Onpa hauskaa ja omaperäistä Että oikein lapsettaa. Ohjelman nimi tulee vinoista lavasteista.
Vino Show -kamaluudessa näyttelevät muun muassa Ville Virtanen ja Minttu Mustakallio. Niinhän se Leo Jokela -vainaa sanoi aikanaan, että näyttelijä hyppii vaikka seinillä, jos käsketään. Nelosen show´n näyttelijöiden ei tarvitse sentään seinille juosta, sillä vinous ja vinoilu riittävät. Toki muuan näyttelijä seisoo käsillään, ja viime sunnuntaina esitetyn jakson loppupuolella esiintyjät yrittävät päästä vinoa lattia pitkin pisteestä A pitseeseen B. Muuten: Näyttelijöille annetut tunnistamistehtävät muistuttivat takavuosien klassikkoa Thilia Thaliaa.

Ei kommentteja: