keskiviikkona, heinäkuuta 03, 2013

Tähtilaiva-mania sen kun jatkuu! * *















J.J. Abrahams-niminen herra aloitti 2000-luvun lopulla ns. Star Trek -tieteisseikkailun uuden sukupolven. Oli siis kulunut 30 vuotta siitä, kun Paramount oli palkannut 1914 syntyneen konkariohjaaja Robert Wisen (Viimeinen isku, Kadun kuningas, West Side Story, Sound of Music) toteuttamaan tv-sarjan menestyksen jälkimainingeissa ”kunnon” Star Trek -valkokangaselokuvan. Wisellä oli kokemusta genrestä, sillä hän oli ohjannut 1940-luvulla Wal Lewtonille kauhutieteisfilmin The Body Snatcher ja 1960-luvulla tieteisjännärin Andromeda uhkaa.
Oikeastaan Tähtilaiva-seikkailuja on voitu tuottaa jatkuvasti, koska elokuvaprojektilla on ollut valtava fanien joukko. USA:ssa on puhuttu ”Trekkies-faneista”, jotka ovat kokoontuneet isoihin Star Trek -konfrensseihin suuriin kaupunkeihin. Onkohan Suomessa ollut vastaavaa? Amerikassa 1960-luvun tv-sarja oli hyvin suosittu. Tuolloin puhuttiin vielä eri kaupunkien tv-peitoista: tv-sarja juoksi parhaimmillaan vuosina 1966-69 kokonaisen 79:episodin voimalla 308 kertaa viikossa 134 amerikkalaisessa kaupungissa ja se myytiin 131 maahan.
Uusin Star Trek -elokuva pohjustaa kaiken lähtevän pimeydestä. Niin myös tiedon. Etenkin tri. Spockin nuori näyttelijä on pyritty muotoilemaan 1979 elokuvan vastaavan hahmon kaltaiseksi aivan tukkaa myöten. Roolihan kuului silloin Leonard Nimoylle, joka on Robert Wisen elokuvan kiinnostavin henkilöhahmo Ilia esittävän Persis Khambattan ohella. Uuden Star Trek -elokuvan muut näyttelijät ovat kuin keskinkertaisesta amerikkalaisesta nuorisoelokuvasta, etenkin William Shatnerin tähtialuskapteeni James T. Kirkin osan perinyt Chris Pine. Hän muuten johtaa Enterprisen pelastustoimintaa. Kysymys on muodin mukaisesti hyökkäyksestä terroristeja vastaan. Sotakin uhkaa, mutta maassa vai avaruudessa. Vanha viholainen Khan on tietenkin pahiksena liikkeellä. Kyllä hän jaksaa.
Minua on aina ärsyttänyt Star Trek -elokuvissa ja tv-sarjassa hitaus ja asetelmallisuus. Uudessa elokuvassa puhutaan hyvän ja pahan ongelmista. Jotta oltaisiin oikein mustavalkoisia ja yksinkertaisia lörpötellään vielä oikeasta ja väärästä. Miehistön välisiä suhteitakin ravistellaan olan takaa. Toimintaa yritetäään sitten saada elokuvaan vaikka väkisin. Robert Wisen 1979 Star Trekistä eivät toimintakohtaukset muistu millään mieleen. Niin typerä tarinaltaan uusi Star Trek ei sentään ole – siitä muuten käytetään nimeä Star Trek into Darkness - kuin Wisen ohjaama 45 miljoonan dollarin Paramount-tieteisseikkailu, jonka tuotanto ei aikanaan tahtonut päästä millään liikkeelle.

Ajankohtainen kommentti

Ruotsin Yleisradio säilyttää lupamaksut. Tästä tuli päätös viime viikolla. Ruotsissa kansa maksaa kuulemma yli 90%.sti lupamaksut. Ruotsissa keskusteltiin myös Suomen kaltaisesta lupamaksuverosta, vai miksi sitä pitäisi kutsua.

P.S. Yle on välittänyt hyvin Confederations Cupin otteluita Brasiliasta. Erkka V. Lehtolan taustaavat analyysit toimivat. Muuten: Arhinmäki ja Soini, tulkaa nyt katsomaan kotimaista jalkapalloa. Ei se ole niin huonoa kuin joku irvileuka on supittanut korvaanne.

Ei kommentteja: