keskiviikkona, elokuuta 17, 2011

UUTTA LAATUELOKUVAA ESPOON CINÉSSÄ


Pääkaupunkiseudun merkittävä uuden elokuvan festivaali pamahtaa käyntiin perjantaina Espoossa. Kansainvälinen festivaali on toiminut vuosia ja vakiinnuttanut paikkansa Espoon kulttuurielämässä. Niin kuin Espoon kaupunginteatteri tai taidekeskus Emma. Kaikki kolme kulttuuritahoa ovat käynnin väärtejä pitemmältäkin Suomesta.
Espoon Cinéssä nähdään kymmeniä uusia elokuvia eri puolilta maailmaa. Festivaalin sarjat on jaoteltu kiinnostavasti - muun muassa politiikkaan, maniaan, Eurooppa-asioihin, dokumentteihin, perhekuvauksiin, Me´lies`-kilpailuun, kotimaisiin, lapsiin ja nuoriin. Festivaaleilla nähdään elokuvia, jotka tulevat myös normaaliin teatteriohjelmistoon - kuten lauantaina esitettävä ahkeran Woody Allenin romanttinen komedia Midnight in Paris. Tulossa teattereihin on myös Terrence Malickin Cannesissa viime keväänä palkittu The Tree of LIfe, joka näytetään festivaalin avajaiselokuvana. Uusista kotimaisista kiinnostavin on tulokas Ville Jankerin Pussikaljaelokuva, joka perustuu Mikko Rimmisen kielellisesti kehuttuun nuorten velttoilijoiden kuvaukseen.
Muista elokuvista huomio kiintyy heti englantilaisen Ken Loachin poliittiseen jännitysfilmiin Route Irishiin. Loachin on sanottu tehneen terävän ja vihaisen elokuvan Irakin sodasta ja ex-sotilaan ystävän hämärästä kuolemasta. Taas Dennis Todorovicin odotettu Sasha kertoo entisestä Jugoslaviasta Saksaan muuttaneen pojan rakastumisesta pianonsoitonopettajaansa. Elokuvaa on pidetty osuvana tutkielmana intohimosta ja hullaantumisesta, mutta myös vanhempien erilaisista ja ristiriitaisista odotuksista, jotka liittyvät pojan tulevaisuteen.
Me´lie`s-kilpailun muuan osallistujia on espanjalainen Chema Ibarra Garcia elokuvallaan Protoparticulas, jota on ylistetty maailmalla melankolisena ja pienimuotoisena scifi-jännärinä. Paula Markovitchin poliittinen elokuva El Premio sijoittuu ohjaajan lapsuuden tuuliseen ja merelliseen maisemaan. Eletään vielä Francon fasistisen diktatuurin aikaa. Abdellatif Kechichen ranskalainen Vénus noire on historiallinen kuvaus 1700-luvun siirtomaavallan tapahtumista. Ohjaaja kertoo Afrikasta Englantiin tuodusta naisesta, joka joutuu hyväksikäytön ja sorron kohteeksi.
==========================================================================================
Festivaaliohjelmasta löytyy siis monensorttista kiehtovaa uutta elokuvaa, josta annoin edellä vain pikaisen maistiaispalan. Espoo Cinén ohjelmisto todistanee, että elokuvataide ei ole vielä kuollut. Etenkin indie-elokuva on voimissaan. Mitä sanotte esimerkiksi Thomas McCarfthyn riippumattomasta amerikkalaisesta elokuvasta Win Win, jossa kuvataan lakimiehenä ahdinkoon joutuneen Miken uusia kuvioita tai Jan Schomburgin saksalaisesta
Über uns das All, joka on itsemurhan ja surun koskettava oodi. Nämä uutuudet kuuluvat myös festivaalin tarjontaan.
Espoo Cinén esityspaikat ovat Kino Tapiola, Kulttuurikeskuksen Tapiola- ja Louhisali. Myös Leppävaaran Bio Rex Sellossa on esityksiä.
Espoo Ciné pyörii ajalla 19.-28.8.

Ajankohtainen kommentti

Viikko sitten Riikassa pelatun Latvia-Suomi -jalkapallomaaottelun katsominen oli tuskaa. Ei Suomen pirteän ja toimivan pelin tähden, vaan mediavälityksen johdosta. Ottelu alkoi klo 19.30. Ylen TV2 päätti näyttää sen jälkilähetyksenä klo 22.30, mutta suorana pelin saisi katsoa netistä. Yle lähetti ottelun Yle-Urheilun sivulla. Peli oli katsottavissa myös Palloliiton viestinnästä.
Aloin katsoa Latvia-Suomi -maaottelua Yle-Urheilun sivulta. Se oli uskomatonta seuraamista, sillä kuva pysähtyi ja hyppeli jatkuvasti. Selostusääni myös katkeili. Tietokoneen näytön vasempaan ylälaitaan ilmestyi jatkuvasti teksti "Pieni hetki...". Jaksoin ensimmäisen puoliajan lähes loppuun. Sitten aloin epäillä, että huippunopean laajakaista-ajan nettikatselu on pelkkää sumutusta.
Katsoin toisen puoliajan yöllä perinteisestä televisiosta TV2:n kanavalta. Näin Kasper Hämäläisen ja Timo Furuholmin hienot maalit. Tuli mieleen, miksi Yle ei olisi voinut näyttää maaottelua ajallaan suorana TV2:ssa. Muita ohjelmia olisi voitu raivata tieltä pois - niin kuin tehdään kiekon ollessa kyseessä keväällä.
Onneksi Yle-Urheilu ryhdistäytyi. Huomenna torstaina TV2 välittää suorana Sonera Stadiumilta Helsingistä Eurooppa-liigan karsintaottelun FC Schalke-HJK.

P.S. Myöhemmin sain tietää asiantuntijalta, että nettivälitys pätkii, jos asiakkaita on samalla sivulla samaan aikaan liian paljon. Ymmärsinkö oikein, että netti-tv:n sivut eivät kestä liikakäyttöä? Aion tyytyä jatkossa ainakin toistaiseksi ottelujen katselussa perinteiseen televisioon.

Ei kommentteja: