keskiviikkona, joulukuuta 01, 2010

ELÄKELÄISAGENTIT RÄTISTELYPELISSÄ * *











Robert Schwentken ohjaamassa "komediallisesta" agentti-toimintaelokuvasta Redistä ei kannattaisi edes puhua, jos elokuvan näyttelijäkaarti ei olisi niin upea. En tarkoita Bruce Willisiä, joka on elokuvasta toiseen aina samanlainen, vaan Helen Mirreniä, Morgan Freemania ja John Malkovichia. Ja vielä Brian Coxia. Hän melkein varastaa kohtaukset tulkitsemalla lähtemättömästi venäläistä Ivan-agenttia, joka ikävöi aivan selvästi menneitä kylmän sodan päiviä.
Redissä ollaan fiktiivisesti Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA:n keskiössä. Jopa palvelun päämajassa Virginiassa käydään nappaamassa asiakirjoja. Ja CIA:n nykyiset agentit jahtaavat ikääntyneitä ja eläkkeelle lähteneitä agentteja, joilla on vaarallista tietoa 1980-luvun Guatemalan salaisesta operaatiosta. Sen julkitulo vaikeuttaisi USA:n vararapresidentin urasuunnitelmia.
Valitetavasti Red on niin väkivaltainen rätistelyelokuva, että tarinan sisään kirjoitettu sanoma kaiken maailman poliittisista salaliitoista unohtuu nopeasti. Osa nuoremmista katsojista nauttii tietenkin popcornin lomassa tällaisesta ampumisesta ja lahtaamisesta, jos nyt jaksavat vanhoja patuja katsella. Elokuvan juoni on kyllä mielikuvituksellinen, vaikkakin faktasäikeitä lienee saatu entisten CIA-agenttien viime vuosina ilmestyneistä "paljastuskirjoista".
=====================================================================================================
Redin kiinnostavin sivuhenkilö on Ivan-agentin ohella Mary-Louise Parkerin esittämä puhelinpalvelun vastaaja. Hän on romanttisia kioskikirjoja lukeva arkajalka, joka joutuu Bruce Willisin agentin pauloihin. Parkerin henkilö kasvaa tiedostamaan ympäröivää todellisuutta aivan uudella tavalla tapahtumien vyöryessä eteenpäin. Naishahmossa on hiukan samaa kuin Kathleen Turnerin kirjailijassa 1980-luvun Vihreän timantin metsästys-elokuvassa.
Sarjakuvaromaaniin perustuvan Redin näyttelijäkaarti sisältää vielä muutaman tutun filmikasvon: 1950-luvun elokuvista kuuluisa luonnenäyttelijä, nyt jo yli yhdeksänkymmpinen Ernest Borgnine ilmestyy parikin kertaa valkokankaalle CIA:n päämajan unohdettuna arkistonhoitajana, samoin vilahtaa parissa kohtauksessa pahista esittävä Richard Dreyfuss, jonka muisettavimmat roolit ajoittuivat 1970-luvulle - Steven Spielbergin Tappajahaihin ja Kolmannen asteen yhteyteen.

Ajankohtainen kommentti

Yleisradion uusi toimitusjohtaja Lauri Kivinen on pannut tuulemaan. Johtotason henkilöstössä on tapahtunut siirtoja ja täsmennystä. Jotkut ovat lähteneet, muun muassa yksinvaltainen draamapäällikkö Harri Virtanen, jonka toimintakaudella yhtiön oma tuotanto supistui ja ulkopuoliset ostot lisääntyivät. Virtanen siirtyi WSOY:n leipiin huolehtimaan kotimaisen kaunokirjallisuuden osastosta. Myös Virtasen oikea käsi Marko Rauhala on eronnut ja palannut Salattujen elämien turvallisen tylsään tv-maailmaan.
Yle karsii tv-urheilua, joka paisui Mikael Jungnerin ja urheilupäällikkö Kari Männyn kaudella. Totta on, että tv-urheilu on ollut Ylen kanavilla sitä katsotuinta ohjelmistoa, mutta se on hämärtänyt suurella volyymillään julkisen palvelun yhtiön toimintaperiaatteita. Lupamaksun maksajat haluavat muutakin ruutuun kuin urheilua.
Yle luopuu nyt MM-jääkiekosta. Sillä saadaan miljoonasäästöjä. Kiekko siirtyy yhä vahvemmin kaupalliselle MTV3-kanavalle. Siellä aiotaan välittää kiekon MM-otteluita niin ilmaiseksi pääkanavalla kuin maksukanavan puolella. Yle aikoo pitää tiukasti kiinni olympialaisten välittämisestä. Vaikeaa se voi olla, sillä kansainvälinen olympiakomitea ei suosi enää EBU: a (Euroopan yleisradioliitto), vaan on myynyt kisojen Euroopan tv-oikeudet kaupalliselle markkinointiyhtiölle.

P.S. Oli puhetta Suomi-TV:ssä alkaneista ohjelmasupistuksista ja Yt-neuvotteluista. Neuvottelut ovat päättyneet irtisanomisiin. Lähetysaikaa on supistettu kolmanneksella. Tappiota kanavan kerrotaan tehneen jo 2,4 miljoonaa euroa. Onko Suomi-TV ehtinyt toimia yhtäkään vuotta?
Nyt ilmeisen tarpeettoman uuden valtakunnallisen tv-kanavan loppu alkaa häämöttää. Ei tarvitse olla kauppatieteen maisteri, jos ymmärtää, että Ylen tv-neljän kanavan, MTV3n ja Nelosen rinnalla ei tässä pienessä maassa ole markkinarakoa uudelle tv-kanavalle. Sitä paitsi maksu-tv syö katsojia. Ja puhelinoperaattorit ovat tulleet pikku hiljaa tv-kartalle.

Ei kommentteja: