keskiviikkona, tammikuuta 08, 2014

Anna-Leena Härkösen viihderomaani kankaalle *

(c)2014. Kinotar














Siitä on kolme vuosikymmentä kun menstyskirja ”Häräntappoaseen” kirjoittanut Anna-Leena Härkönen näytteli pääosan Mikko Niskasen elokuvassa Mona – palavan rakkauden aika. Elokuva ei ollut kovin onnistunut, mutta Härkönen jatkoi kirjoittamistaan ja näytteli myöhemmin esimerkiksi tv-sarjoissa. Viimeisiä Härkösen romaaneja on ollut Onnen tunti (2011). Avioliittokuvaus ”Ei kiitos”, johon huomenna teattereihin tuleva elokuvaversio perustuu, ilmestyi vuonna 2008.
Samuli Valkama on saanut ohjata Härkösen romaanista samannimisen draamakomedian. Näyttelijöinä ovat Anu Sinisalo (Heli Valkonen), Ville Virtanen (Matti Valkonen) ja Kai Vaine (Jarno). Virtasen tuntevat kaikki, ja Sinisalo on näytellyt tv-sarjoissa, viimeksi Veikko Aaltosen Helpossa elämässä. Vaine on tuntemattomampi näyttelijä, mutta hänestä on ehditty povata uutta seksisymbolia kotimaiseen elokuvaan.
Ei kiitos kuvaa Valkosten avioliittoa. Se on täynnä ongelmia, ja nykykäytännön mukaan ne liittyvät seksiin. Matti-aviomies ei enää halua, hänellä ei tee mieli seksiä. Mattia kiinnostavat tietokonepelit ja kommunikointi nettiystävän kanssa. Yhdyntäriippuvainen vaimo Heli yrittää sytyttää miehensä mielenkiinnon hieromalla hartioita ja pelehtimällä sängyllä seksiasuissa. Ei taida onnistua.
Kai Vaineen pintaliitoisesti esittämästä Jarnosta tulee Helin pelastava enkeli. Vihdoinkin Helin edessä väpättää oikea mies, oikea seksiuros, joka tarjoaa nautinnon kyselemättä liikoja. Heli pettää miestään, mutta kliseisen romaanin ja yhtäkliseisen elokuvasovituksen pintakuohujen alla ei oikeastaan kulje mitään kiinnostavaa. Bonuksia ei ole, jos ei nyt viitata kameraan ja tietokoneeseen. Eikä elokuva oikeastaan ehdi seksin suurannoksen tähden paaluttaa väitettyä moraalista kysymystä: Antaako avioliiton ulkopuolinen suhde Helille tilaisuuden miettiä, mitä on parisuhde ja mitä nainen siitä haluaa.
================================================================================================
Ei kiitos on melko heppoinen yhden asian elokuva. Se on kioskitason pano-, perse ja kulliviritys. Turistikuvaustakin on mahdutettu alkupuolelle. Anu Sinisalon nauru on ainoa asia, joka jää mieleen. Totta vie, Anna-Leena Härkösen romaani olisi kannattanut jättää väliin. On Härkösen taso pudonnut todella alas ”Akvaariorakkauden” (1990) ajasta ja Claes Olssonin vuonna 1993 siitä ohjaamasta raikkaasta elokuvasta.
Ohjaaja Samuli Valkama (Hulluna Saraan) olisi voinut valita jotakin muuta, jotakin tavanomaisesta poikkeavaa. Ei valinnut. Otavan kustantamat kirjailijattaren teokset ovat myyneet 110 000 kappaletta. Valkamaa varmaankin kutkutti Härkösen menestysromaanin resepti, ja kieltämättä sen siirtäminen kankaalle saattoi harhauttaa ohjaajan uskomaan samanlaiseen suosioon. Tai Valkama ei ole elokuvaohjaana kuin keskinkertainen tekijä.
Saa nähdä, onko tämä Ei kiitos kotimainen elokuva, jota ennen kaikkea naiset menevät katsomaan. Vahinko, että elokuvasta ei tullut terävää satiiria elämänmuodosta, jossa ei ole muuta kuin seksi.

Ajankohtainen kommentti

Mitkä kotimaiset elokuvat keräsivät katsojia vuonna 2013?

Ykkönen oli draamakomedia 21 tapaa pilata avioliitto, jonka kokonaiskatsojamäärä oli viime vuoden lopulla 403 045. Toiseksi nousi Sofi Oksasen romaaniin perustuva Puhdistus. Lähelle sen katsojalukuja kiilasi Rölli ja kultainen avain (204 545). Väkivaltainen Leijonasydän menestyi hyvin lippuluukuilla (198 842). Musiikkipitoinen Vuonna -85 keräsi 165 704 katsojaa teattereihin. Kuudes listalla oli animaatioseikkailu Niko 2 (155 981) ja seitsemäs vuoden 2013 dokumenttiyllätys Selänne (130 087). Juoppohullun päiväkirja kiinnosti 123 775 katsojaa ja yhdeksänneksi kipusi Salkkarit-toimintaseikkailu Painajainen merellä (125 389). Kymmenen sijan otti lastenpörähdys Ella ja kaverit (102 576).

Entä sitten vuoden 2013 parhaat kotimaiset elokuvat.

Tuskin täällä enää laatua kannattaa tehdä, kun Betoniyö herätti 6936 katsojan mielenkiinnon ja Kalevala sai vain 3565 katsojaa. Isänmallinen mies sai sentään 26290 kiinnostunutta katsojaa teattereihin ja Mieletön elokuu 28 374 . Kotimaisten elokuvien katsojamäärä oli 2013 kaikkiaan 1 832 526.

Ei kommentteja: