Pirkanmaan elokuvakeskus |
Yle mainostaa dokumenttituotantoaan logolla ”Dokumenttiprojekti Goes Cinema”. Ihan Hyvä. Nykyisin suomalaiset dokumenttielokuvat saavat aikaa ja tilaa valkokankailla. Viimeisin dokumenttielokuva on Lasse Keson ohjaama Tolonen, jossa kerrataan kitaristivirtuoosi Jukka Tolosen elämän vaiheet.
Nuori Tolonen oli 1970-luvun alussa kuuluisan Tasavallan presidentti -yhtyeen kitarahahmo. Hän sai jopa kansainvälistä nostetta. Tolosta on ehditty jo kritisoida siitä, että elokuvassa näytetään niin vähän Jukka Tolosen nuoruuden taiturimaisia esityksiä. Ehkä niistä ei ole ollut saatavilla live-esityksiä.
Jukka Tolonen (s. 1952) soitti jo 14-vuotiaana kitaraa. ”Ei maitoa/Lady Jane” ennusti kovaa uraa kitaristina. Vaikka tiedän musiikista vähän, niin Tolonen oli monipuolinen kyky. Vuodesta 1969 hän soitti jazzia, rockia, reggaeta ja jopa flamencoa. Rauli ”Badding” Somerjoen musiikin ihailijat muistanevat, että Tolonen soitti muistettavan kitarasoolon ”Paratiisi”- kappaleeseen.
Tolonen on myös hyvä muistutus kaikille niille, jotka huumeisiin ja viinaan sortuvat. Jukka Tolonen löysi ikääntyneenä rauhan uskonnosta. Hän pääsi eroon huumekierteestä, joka käsittääkseni kesti vuosia. Tuli vankilatuomiokin. Sormet eivät enää taivu kitaran soittoon, mutta pianon koskettimilla voi vielä toimia. Rytmi-lehti kirjoitti helmikuussa 2013: ”Langennut enkeli nousi siivilleen”.
Nyt Jukka Tolonen säveltää vain uskonnollista musiikkia. Otokset nuoresta ja vanhasta Tolosesta ovat hätkähdyttäviä. Oikeaoppisen dokumenttielokuvan tavoin Lasse Keso kirvottaa myös läheisten haastatteluilla lisää syvyyttä elokuvaan.
Kuka on Tolosen ohjaaja Lasse Keso? Hän on Jukka Tolosen tavoin muusikko, mutta myös kuvaaja, ohjaaja, käsikirjoittaja ja tuottaja. Tolonen-dokumentti sai muuten elokuvasäätiöltä tukea 56 000 euroa.
Ajankohtainen kommentti
Edesmennyt amerikkalainen mestariohjaaja Robert Altman toteutti 1994 mustan komedian ja terävän satiirin Pret-a- Porter muotibisneksestä. Joukko journalisteja ja muotisuunnittelijoita kokoontuu tarkastelemaan muodin tilaa Pariisiin. Ei vain näytetä muotinäytöksiä ja suunnittelijoiden työskentelyä, vaan Altman vilauttelee ihmisiä piinaavien demonien myllerryksissä. Elokuva on hajanainen, mutta kuuluisa nimekkäästä näyttelijäryhmästään, johon kuuluivat muun muassa Anouk Aimee, Lauren Bacal, Kim Basinger, Sophia Loren, Marcello Mastroianni, Tim Robbins, Teri Garr ja Linda Hunt.
Pret-a-Porter olisi ollut sopiva virkistysruiske Yle Teeman viime viikon muotiviikon ohjelmistoon. No, muodista kiinnostuneet elokuvan ystävät voivat mennä Kino-Palatsiin katsomaan ranskalaispitoista Yves Saint Laurentia. Kauniiksi mutta hiukan tyhjäksi mainittu elokuva kertoo ranskalaisen muotisuunnittelijan elämästä ja työstä. Hän vauhditti 1950-luvun lopulla Christian Diorin ateljeen muotiluomukset kansainväliseen tietoisuuteen.
Yle Teeman muotiviikon kiinnostavin ohjelma oli englantilainen dokumentti Tinkimättömät tyylitaiturit, joka valmistui 2013. Dokumentissa ryhmä eri-ikäisiä, jopa aivan iäkkäitä ”tyylinaisia” esitteli pukujaan ja vaatekaappejaan.
Viime viikon muita ohjelmia oli erikoislaatuinen Neuvostomuodin huipulla, joka piirsi kuvaa glasnostin ajan vapautuneista muotipiireistä. Viime lauantaina muotiviikko huipentui sitten kuuluisien mallien esittelyyn.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti