perjantaina, joulukuuta 20, 2013

Menestynyt jousikvartetti joutuu ristiiritoihin * * * *

© 2013 Opening Night Productions, Inc. All Rights Reserved.
















Klassisen hallittu kerrontamuoto siivittää Yaron Zilbermanin hienon A Late Quartet -elokuvan toimintaan. Kysymys on klassista musiikkia juhlivasta pienestä elokuvahelmestä, joka pääsee meillä tänään ohjelmistoon. Siis vieläkin rohjetaan tuoda maahan ja ottaa teattereihin elokuvia, jotka eivät tavoittele suurten yleisömassojen suosiota, mutta kuorivat musiikin lomassa ihmisyyden ongelmia ja ristiriitoja.
Christopher Walken on loistava selllisti Peter Mitchellinä, joka on soittanut 25 vuotta maailmankuulussa jousikvartetissa. Kvartetin muita jäseniä ovat viulistit Robert Gelbart (aina mainio Philip Seymour Hoffman) ja tämän vaimo, ykkösviulisti Juliette (Catherine Keener). Yhtyeen neljäs jäsen on viululle koko elämänsä omistanut, tunnontarkka Daniel(Mark Ivanir). Nuoruutta edustaa Robertin ja Julietten lahjakas tytär Alexandra (Imogen Poots), johon Ivan rakastuu. Aikaisemmin hän ei ole kokenut rakkauden suloista kosketusta muualla kuin viulujensa ääressä.
A Late Quartetin toimeenpanneva dramaattinen käänne tapahtuu jo aika alussa, kun kvartetin jäsenet saavat kuulla Peter Mitchellin henkilökohtaisesta tragediasta. Voiko Peter enää soittaa yhtyeessä vai onko hänen tilalleen löydettävä uutta, nuorta voimaa? Tätä kysymystä pohditaan neljän ja lopulta viiden henkilön ihmissuhteiden keskiössä. Yaron Zilberman kysyy myös usein esitetyn kysymyksen: Voiko läheinen ihminen puuttua kahden rakastavaisen suhteeseen?
================================================================================================
A Later Quartet on siinä onnistunut elokuva, että ihmissuhteiden ja intohimojen karuselli ei vie mitenkään tilaa musiikilta. Kerrankin kamarimusiikkia kuullaan lohduttavan paljon. Yaron Zilberman on valinnut musiikiksi Beethovenin Jousikvarteton numero 14. Ohjaaja on kertonut, että Beethovenin kappaleen kaikki seitsemän osaa linkittyvät kvartetin jäsenten myrskyisän elämän kiertokulkuun. Elokuvan upea kohokohta koetaan kohtauksessa, jossa ansioitunut kvartetti saattaa soittaa viimeisen kerran alkuperäisessä kokoonpanossaan. Christopher Walkenin poistuminen lavalta on tyylikäs suoritus, ja siinä toteutuu ajatus elämän haavoittuvaisuudesta. Lisäksi siinä vanhuus saa väistyä nuoruuden tieltä.

Ajankohtainen kommentti

Yle TV1 – uutiset ovat muuttuneet säläksi. Yhä vähemmän ja vähemmän aikaa uhrataan tiettyjen uutisten käsittelemiseen. Ehkä kysymys on nettiajan tarpeista: Saadaan nopeaa ja lyhyttä uutistekstiä Ylen internetpalveluun. Hyvää uutisissa on päivän aihetta ruotivan asiantuntijan kutsu studioon.
Ongelma meidän aamusta iltaan tv-uutisia katsovien kannalta on juuri aamu-tv. Sama uutisblokki toistetaan klo 6.30, 7.00, 7.30, 8.00, 8.30 ja 9.00. Vaikuttaa joskus siltä, että aamun ensimmäinen uutisblokki ajetaan nauhoitettuna seuraavissa uutislähetyksissä.
Olen kuunnellut paljon aamuisin Yle Radio 1: uutisia. Etenkin Timo Krooksin juontamat uutiset ovat aamun valopilkku. Krooks ottaa paljon ohjelmaan kulttuuriuutisia. Nyt voi vain toivoa, että Yle-Radio pysyttelee omalla linjallaan ja yrittää löytää aiheita, joita lehdet ja Yle-Tv 1 eivät käsittele.

Ei kommentteja: