torstaina, tammikuuta 28, 2010

Werner Herzog yllättää poliisifilmin ohjaajana * * *






Kiinnostava amerikkalaisohjaaja Abel Ferrara toteutti 1992 ronskin poliisijännitysfilmin Paha poliisi, jossa Harvey Keitel tulkitsi uskomattoman rohkeasti narkkari-alkoholistia. Hän oli perheenisä ja poliisi, joka aloittaa päivän vetämällä kokaa. Keitelin poliisimies uskoo, että kaikkia voi huijata, kaikkia käyttää hyväksi. Huoratakin voi, jotta saa taskuun sopivan määrän tuohta huumeiden ostoa varten. Vasta kun jengi raiskaa ja pahoinpitelee katolisen nunnan, paha poliisi herää syyllisyyteen ja sovitukseen.
Saksalainen Werner Herzog on ohjannut Abel Ferraran synkän elokuvan uuden version Paha poliisi - määräsatama New Orleans. Oikein hieraisi silmiään, kun kuuli elokuvan ohjaajan nimen. Alkuperäisenkin elokuvan tuottaja Edward Pressman halusi Herzogin uuden version ohjaajaksi, vaikka saksalainen ei ole toteuttanut vuosiin näytelmäfilmiä. Herzog on viihtynyt pitkiä aikoja outojen dokumenttiprojektien parissa.
Heti täytyy todeta, että Werner Herzog on onnistunut ohjaamaan tavallista paremman, jopa persoonallisen poliisijännitysfilmin. Nicolas Cage ei ole pääosassa Harvey Keitelin veroinen näyttelijä, mutta hän tulkitsee oikukkaalla huumorilla pahaa poliisia. Alkuperäinen elokuva tapahtui New Yorkin hiostavassa ympäristössä. Herzogin elokuvassa liikutaan New Orleansissa, joka elää Katriina-hurrikaanin jälkeistä aikaa.
Täytyy tunnustaa, että en ole koskaan ollut läpeensä innostunut saksalaisen Werner Herzogin elokuvataiteesta. Klaus Kinskin kanssa tehdyt Nosferatu, Woyzeck ja Fitzcarraldo 1970-luvun lopulta ja 1980-luvun alusta hätkähdyttivät kunnianhimoisella otteellaan. Mahdottoman muuttumista mahdolliseksi kuvaava Fitzcarraldo on Herzogin kuuluisin elokuva. Herzog kertoi sivistyneestä eurooppalaisesta (Kinski), joka halusi rakentaa oopperatalon Perun viidakkoon. Elokuvan epäinhimillisen raskas kuvaustyö vaikutti Herzogiin niin syvästi, että hän sanoi elävänsä lopun elämäänsä Fitzcarraldo-projektin mukana.
Werner Herzog muutti 1990-luvun puolivälissä Yhdysvaltoihin. Hän asettui Los Angelesiin. Ohjausmahdollisuudet eivät avautuneet helposti, mutta vähitellen Herzog pääsi kiinni työhön. Vuonna 2009 valmistuneen Paha poliisi - määräsatama New Orleans -elokuvan jälkeen hän on ehtinyt ohjata jo kaksi elokuvaa - My Son, My Son, What Have You Done ja The Piano Tuner.
=================================================================================================
Paha poliisi - määräsatama New Orleans ei ole niin synkkä elokuva kuin Abel Ferraran alkuperäisteos. Nicolas Cagen esittämä poliisi kärsii selkäkivuista. Lääkärin kirjoittamat rohdot eivät riitä, vaan poliisi sortuu käyttämään huumeita - hepoa ja kokkelia. Hän peittelee taitavasti huumeriippuvuutensa. Mitä enemmän poliisi on pöllyssä sitä paremmin hän selvittää rikokset. Virkaura New Orleansin poliisivoimissa on nousukiidossa.
Werner Herzog heittäytyy kuvaamaan tosissaan Etelän suurkaupungin nuhruisia ja valoisia ympäristöjä. Kaupunkielämän vilkas pulssi lyö leimansa kuviin. Elokuvassa on paljon kiinnostavia yksityiskohtia, luovia sivupoimuja. Nautittavien ympäristöluonnehdintojen lisäksi Herzog huomioi eläimet. Liskot nousevat maanteille, kalat laulavat. Tässä kohdin Herzog tasapainottelee toden ja kuvitelman välimaastossa. Eläin-viittaukset saattavat olla totisinta totta, mutta yhtä hyvin pahan poliisin huumeharhoja.
Voisi sanoa, että Harvey Keitelin poliisi oli läpeensä paha, inhottava paskiainen, joka ei välittänyt lähimmäisistään ennen kuin heräsi parannukseen. Werner Herzogin poliisi ei oikeastaan ole paha, jos nyt ei oteta huomioon huumeiden käyttöä ja veljeilyä rikollisten kanssa. Veljeilykin saattaa olla poliisin ovela tapa saada kaupungin isot huumekihot kiikkiin. Toisaalta vierasmaalainen Herzog on voinut tehdä johtopäätöksen: huumeet ovat pysyvä osa amerikkalaista yhteiskuntaa, ne kuuluvat viranomaistenkin todellisuuteen, samoin korruptio.
Paha poliisi - määräsatama New Orleans on entisen juhlitun saksalaisohjaajan kiinnostava paluu näytelmäelokuvan pariin.

Ajankohtainen kommentti

Ylen TV1:n fiktiosta ja draamasta vastaava päällikkö Harri Virtanen ei joko osaa haistaa laatua tai hän ei saa, mitä tilaa. Ylen lauantai-illan viihdepaketti pettää niin pahasti taas ykkösellä, että joutuu toteamaan: Ohjelmatuotannon ulkoistamiskarusellissa Yle on menettänyt sielunsa, kulutusyhteiskuntaa tukeva aivoton viihde on korvannut takavuosien kunniakkaat valistuksen ja sivistyksen päivät.
Tarkoitan TV1:n lauantai-illan Ministerin tytärtä ja Make-Up´a. Iltapäivälehdessä pakinoivan Jyrki Lehtolan kirjoittama Ministerin tytär on ajateltu poliittiseksi satiiriksi. Satiirista ei ohjelmankohdalla voi puhua. Pikemmin voi puhua tylsästä viihdepoukkoilusta, jossa kaikki on teennäistä ja hajutonta. Jos Lehtola ja tekijät olisivat kuunnelleet edes yhden jakson Ylen Radio 1:n puolella uusittavasta englantilaisesta poliittisesta satiirista Knalli ja sateenvarjo, niin he eivät olisi edes ryhtyneet suunnittelemaan Ministerin tyttären kaltaista vanhentunutta vitsiyritelmää.
Make-Up lähetetään elävän naisyleisön edestä Apollo Live Clubilta. Nicke Lignell ja kumppanit juontavat sovinistisen ja alapäätyylisen kohelluksen, jossa aivot ovat todella nostettu narikkaan. Puolen tunnin ohjelman lopussa esiintyy vieraileva bändi, esimerkiksi Kolmas nainen, jonka unettava musiikkipala oli piste i:n päälle. Ohjelman lopputekstit menevät niin pieninä ja nopeina, että en pystynyt erottamaan kuin tilaaja Harri Virtasen nimen.
No, tarkistin tekijät Ylen sivuilta: Ministerin tytärtä tuottaa Broadcasters - A Zodiak Entertainment Company, joka vastaa myös lauantai-illan puutuneesta Uutisvuodosta. (Zodiak on muuten tuottanut jäntevän, rankan Stieg Larsson -jännitysfilmin Pilvilinna joka romahti).
Yle Viihteelle tehdyn Make-Up´n takana on Sveng.com. Monelle tuntematon Sveng.com on perustettu 1998. Sen ovat luoneet Jan Olof Svarvar ja Anders Engström. Tv- ja filmituotantoon keskittyvällä yhtiöllä on myös jälkituotantoa harjoittava firma Sveng.com.Sweden. Sen kerrotaan toimivan Saabin tehtaista tunnetussa Trollhättanissa.

Ei kommentteja: