torstaina, tammikuuta 21, 2010

Maisemia ja mietiskelyä Kainuussa * * *

Meidän syntyperäisten kainuulaisten suuri kirjailija Veikko Huovinen kuoli viime syksynä. Hän oli Kainuun siintävien vaarojen ja omalaatuisten ihmisten kuvaaja. Hän oli myös terävä satiirikko, joka saattoi piirtää muotokuvan Hitleristä tai intoutua nauramaan nykyelämälle. Sotkamolainen Huovinen oli ajattelija ja humoristi, 1952 ilmestyneen tunnetuimman teoksensa "Havukka-ahon ajattelijan" päähenkilön näköinen mies.
Muistan "Havukka-ahon ajattelijan" Kajaanin Työväenteatterin produktiona 1960-luvun vaihteesta. Päähenkilön Konsta Pylkkäsen hattu jäi mieleen, samoin näyttämön keskelle asetettu pölkky, jonka ympärillä Kainuun metsien itseoppinut filosofi tarkasteli kreikkalaisten esikuvien mukaan maailmaa ja avaruutta. Myöhemmin "Havukka-ahon ajattelija" nähtiin MTV-teatterin sarjana, mutta muutenkin elokuvantekijät ovat olleet kiinnostuneita Veikko Huovisen teoksista. Seppo Huunonen ohjasi 1970-luvulla Lampaansyöjät ja Markku Pölönen pääsi toiseksi parhaimpaan suoritukseensa 2004 Koirankynnen leikkaajassa (paras on edelleen 1990-luvun puolivälin Kivenpyörittäjän kylä). Näyttelijä-ohjaaja Kari Väänänen on toteuttanut kokoillanelokuvan Havukka-ahon ajattelija Veikko Huovisen romaanista. Pääosaan valittiin omaperäinen, joskin ajoittain ärsyttävä kyky Kai Lehtinen, jonka suomalaiset muistavat 1990-luvun lopun hyvästä tv-poliisisarjasta Raid. Lehtinen näytteli viime vuonna kirjailijaa täydellisen epäonnistuneessa Päätalo-elokuvassa. Hiukan pelotti, miten hän suoriutuu Konsta Pylkkäsen vaativasta roolista. Heti täytyy sanoa, että Lehtinen petraa, mutta joskus hän jää jahkailemaan liian pitkäksi ajaksi.
=================================================================================================
Kari Väänäsen elokuva on kauniiden maisemien komeaa epiikkaa. Kainuu elää ja hengittää Timo Salmisen kuvissa. Salmisen kameratyö on viime vuosien loistokkaimpia kotimaisessa elokuvassa. Kai Lehtisen Pylkkäsen ajatukset ja lauseet lepsahtelevat luontevasti katsomoon. Kainuun metsien ja soiden sodanjälkeinen amatöörifilosofi saa elää ja mietiskellä vapaasti. Voi kyllä arvostella Kari Väänäsen ratkaisua pitää elokuvan tapahtumat tiukasti romaanin ilmestysvuoden ajankohdassa. Rohkeampi ohjaaja olisi välttänyt elokuvalle nyt ominaisen menneen maailman eskapismin.
Joka tapauksessa Kari Väänänen, joka ponnahti näyttelijänä tietoisuuteen 1983 Jaakko Pyhälän kasvutarinassa Jonissa, osoittaa jälleen varmuutensa henkilöohjaajana ja tarinankertojana. Hänen tuoreita meriittejä oli Kemijärvelle sijoittunut tv-sarja Taivaan tulet, joka puhalsi uskoa ahtaalle jätettyjen ihmisten elämään. Havukka-ahon ajattelijassa sivuroolit on hoidettu samalla huolellisuudella kuin Taivaan tulissa - esimerkiksi Ilkka Heiskanen Mooses Pessinä. Huovislainen huumori leiskahtaa ilmaan Heiskasen ja Lehtisen yhteisissä kohtauksissa.
Silti, voi helkkari: ei tämä sovinnainen ja klassinen toteutus vie kotimaista elokuvaa eteenpäin. Jotakin lisäsärmää, jopa pakan hajoittamista ja kokoamista uudelleen olisi toivonut kaiken filosofoinnin ja maisemakomeuden keskelle.

Ajankohtainen kommentti

Muun muassa Helsingin Sanomia kustantaman Sanoman Nelonen uskoo vahvasti tv-urheiluun, vaikka lähetysilmasto pursuaa urheilua tarjoavia kanavia. On Eurosport, on Viasat, on Canal+ -kanavan laaja jalkapallo- ja muu urheiluohjelmisto, ovat MTV3:n uudet panostukset ja Ylen TV2:n ja FST5:n lähetykset. On vielä viime vuonna aloittaneen Urho tv:n jääkiekkotarjonta ja loppukeväällä alkavan Veikkausliigan pelien lukumääräisesti valtava televisiointi.
Nelosen ilmainen Urheilukanava menetti Veikkausliigan Urholle. Kotimaiset jalkapallo-ottelut olivat ainakin minulle heräte siirtyä Urheilukanavalle. Kun vielä Bundesliigan pelit loppuivat kanavalla hetkellä, jolloin 2000-luvun toppari Sami Hyypiä siirtyi pelaamaan Saksaan, innostus lopahti totaalisesti. Näin huonoa vainua ei olisi odottanut Nelosen päättäjiltä. Nyt ei ole enää oikein mitään suurempaa kiinnostuksen kohdetta, ei porkkanaa siirtyä kanava 9:n pariin.
==================================================================================================
Sanoman Nelonen Media tuo helmikuussa uuden urheilukanavan tv-ympäristöön. Se on maksullinen Sport Pro -urheilukanava, joka toimii yhteistyössä Viasatin kanssa. Nelosen päättäjien mukaan kanava keskittyy jääkiekkoon, jalkapalloon ja moottoriurheiluun. Myös tennistä, amerikkalaista jalkapalloa, golfia ja Venäjän KHL-liigan pelejä ja NHL:n otteluita voi katsoa maksukortilla.
Uuden maksullisen urheilukanavan lanseeraminen pieneen Suomeen on iso riski. Urheiluun, etenkin massoja kiinnostaviin lajeihin omistautuneita maksullisia kanavia on jo ennestään niin paljon, että täytyy kysyä, mistä Nelonen Media saa katsojat ja kerää rahat. Ansaintalogiikka horjuu, kun Nelonen myöhästyi vielä pahasti Urho tv:n ehtiessä viime syksynä pelikentälle.
Lisäongelma on tv-urheilukartan pirstoutuminen. Maksukortteja riittää joka lähtöön. Eikä tarkkasilmäinenkään oikein tiedä, mikä laji tulee miltäkin kanavalta. Sitä paitsi tv-urheilun katsominen alkaa maksaa sen verran paljon, että köyhempi harrastaja nostaa kädet ylös ja yrittää seurata rakkaita lajejaan jälkikähetyksinä netin kautta.

Ei kommentteja: