keskiviikkona, heinäkuuta 21, 2010

GERE VETERAANIPOLIISINA BROOKLYNISSÄ * * *Siitä on yli kolmekymmentä vuotta, kun Richard Gere (s. 1949) herätti huomiota Richard Brooksin seksuaalista vapautumista heijastavassa Looking for Mr. Goodbarissa ja näytteli hienon pääosan Terrence Malickin ohjaamassa, 1900-luvun vaihteen keskilänteen sijoitetussa rakkausrdraamassa Onnellisten aika. Suosikkitähden puoleensavetävästä Gerestä tekivät 1980-luvun vaihteen aikoihin julkaistut Jenkit ja American Gigolo.
Ikääntyvä Richard Gere nähdään Brooklyn Finestissä vanhempana konstaapelina Eddienä, joka pääsee eläkkeelle muutaman päivän kuluttua. Eddien karhea rooli on Geren parhaita vuosiin. Antoine Fuguan (Trainings Day) ohjaama realistinen elokuva on velkaa Spike Leen 1980- ja 1990-lukujen New York -kuvauksille. Fugua kuvaa autenttisesti poliisivoimia, FBI:n toimintaa ja Brooklynin alamaailman välienselvittelyjä. Huumeet näyttävät rehottavan joka puolella. Fuguan elokuva on erittäin synkkä verrattuna Spike Leen teoksille, joissa New Yorkin urbaaneista ympäristöistä löytyi ilonkin aiheita.
Brooklyn Finest ei keskity ainoastaan Geren väsyneen, itsemurhaakin hautovan poliisin ympärille, jonka ainoa toimiva ihmissuhde on nuori prostituoitu Chantel (Shannon Kane). Eddie on muuan elokuvan lukuisista henkilöistä. Fugua kuvaa Brooklyniä monitapahtumaisesti, ison henkilögallerian avulla - aivan kuin Robert Altman Los Angelesia. Sen voi kyllä paljastaa, että Fugua on tehnyt Geren kovettuneesta veteraanikytästä elokuvansa positiivisimman henkilön. Ihanteensa menettänyt mies löytää lopun ratkaisuvaiheissa ehkä vielä jotakin toivoa ihmisyydestä.
Brooklyn Finestin muita henkilöitä ovat Ethan Hawken maanisesti tulkitsema nuori huumepoliisi Sal, peitetyössä oleva ja siihen läpeensä kyllästynyt poliisi Tango (Don Cheadle), huumepomo Caz (Wesley Snipes) ja sivummalla Eddien ystävä Chantel, jolle veteraanipoliisi tarjoaa ulospääsyä. Tärkeä sivuhenkilö on poliisi Carlo (Vincent D´Onofrio), joka tukee ja auttaa Salia. Ellen Barkinilla on agentti Smithin rooli.
Nuori, kovapintainen Sal haluaisi päästä perheineen eroon ahtaasta hometalosta, jossa vaimo yrittää selviytyä lapsineen. Salin kohdalla Fugua raottaa korruption esiriippua: Poliisin palkka ei ole kovin suuri, joten unelman toteuttaminen ei onnistu ilman isoja lisäansioita. Tarraako Sal huumerahaan, tunkeeko taskuihinsa taaloja tehdessään iskuja huumeasuntoihin?
Brooklyn Finest on ankara, väkivaltainen mutta hyvin moraalinen rikos- ja poliisidraama kovasta maailmasta. Siellä aseet ovat ainoa suojasi ja raha ratkaisee valintasi. Antoine Fugua säilyttää hyvin monitapahtumaisen kerronnan tasapainon, mutta äityy nykyelokuvan tavoin lopussa liian korostettuun väkivallan infernoon.
=====================================================================================================
Entä seksisymboli ja buddhisti Richard Geren elokuvaura? Epätasainen, ei niin kovin mieleenpainuva, mutta tyydyttävä sentään. Kolmenkymmenen vuoden uralta erottuvat ainakin Jean-Luc Godardin Viimeiseen hengenvetoon -klassikon amerikkalaisversio Polte veressä, jonka Jim McBride ohjasi 1983; 1980-luvun musikaali Cotton Club, Francis Ford Coppola ohjaustyö; 1990 valmistunut menestysfilmi Pretty Woman, joka nosti Julia Robertsin tähteyteen sekä vuoden 2000 Robert Altman -komedia Tohtori T ja naiset ja 2002 valmistunut sähäkkä musikaali Chicago.

Ajankohtainen kommentti

Minulla on teleoperaattori Soneran kallis laajakaista (miksi muuten Saunalahti maksaa lähes puolet vähemmän kuussa?). Sonera on lähettänyt jälleen uuden esitteen, jossa korostuu kuluttajaa koukuttava ilmaisu "Ilmaiseksi!". Todellakin Sonera, "juuri sellainen kuin sinä haluat", lupaa ennennäkemättömän tarjouksen asiakkaille: Musiikkia ja tv-kanavia ihan ilmaiseksi!
Kysymys on Soneran uudesta Spotify Premium- paketista, joka tuo rajattomasti musiikkia tietokoneelle - ilman mainoskatkoja. Kolmen kuukauden tilaus luvataan ilmaiseksi. En ota. En halua kuulla Soneran musiikkia, sillä minulle riittävät Ylen Radio 1:n ja Klassisen kanavan musiikit.
Lisäksi Sonera tarjoaa KotiTV -paketin 24 kk:n sopimuksella - 0 euroa/kk aina 31.12. 2010 saakka. Tietokoneellesi räätälöity Sonera KotiTV tuo silmiesi eteen UrhoTV Totalin, Disney-kanavapaketin ja MTV3- kanavapaketin. En tilaa. Minulla on jo UrhoTV, mutta se ei tule tietokoneeni ruudulle, vaan televisioon. Sitä paitsi minulle riittävät nykyiset television ilmaiskanavat.
Noissa tarjouksissa kannattaa olla tarkkana. Maininta 24 kk:n sopimuksesta merkitsee, että et pysty irtisanomaan Sonera KotiTV -pakettiasi, jos tulet katumapäälle. Toisaalta Sonera KotiTV -panostus osoittaa, miten teleoperaattorit ovat tulleet huseeraamaan tv-yhtiöiden pelikentälle.
=====================================================================================================
Nykyisin myös älykännykät imevät enemmän ja enemmän televisiolle tyypillistä aineistoa sisuksiinsa. Tätä en vain tajua: Kuka viitsii tihruilla elokuvaa kännykän pikkuriikkiseltä näytöltä, kun elokuvat eivät aina pääse oikeuksiinsa edes televisiossa?

Ei kommentteja: