sunnuntaina, syyskuuta 20, 2009

ELOKUVIENI MESTARITEOKSET 15

Vaitelias mies (The Quiet Man, USA 1952) ohjaus: John Ford, käsikirjoitus: Frank S. Nugent - Maurice Walshin 1933 ilmestyneestä novellista, kuvaus: Winston C. Hoch, musiikki: Victor Young, pääosissa: John Wayne (Sean Thornton), Maureen O´Hara (Mary Kate Danaher), Barry Fitzgerald (Michaeleen Og Flynn), Ward Bond (Isä Lonergan), Victor McLaglen (Red Will Danaher). Tuotanto: Argosy Pictures/Republic Pictures.



Suuren John Fordin tuotannosta voisi valita lähes loputtomiin mestariteoksia - westerneistä vaikkapa ratsuväkitrilogian ehdoton huippu Keltainen nauha 1940-luvun lopulta, Etsijät (1954) ja Mies joka ampui Liberty Valancen (1962) tai ei-westerneistä tietenkin toisen maailman sodan kynnyksellä valmistuneen John Steinbeck -elokuvan Vihan hedelmät, joka näyttää kouraisevimmin kuin monet 1930-luvun dokumenttifilmit laman koko kuvan ja amerikkalaisen ihmisen leppymättömän unelman etsimisen.
Valitsen kuitenkin Vaiteliaan miehen, kahdesta syystä. Se on Irlanti-elokuva, John Fordin paluu kotimaahan, vihreiden niittyjen ja solisevien purojen maailmaan. Näin tämän elokuvan tekemisen synnyttäneestä myytistä hienon kokoillan dokumenttielokuvan Innisfreen 1980-luvun lopulla tv-alan kriittisillä Input-festivaaleilla Tukholmassa. Toinen syy on äitini Daisyn (1917-2007) muiston kunnioittaminen: Kajaanin filmikerholaiset kysyivät joskus 1960-luvun alussa häneltä, lyseon kuvaamataidon lehtorilta, mikä on opettajan mielestä kaikkien aikojen paras elokuva. Hän vastasi empimättä: "Vaitelias mies on listalla ykkönen". Olen ajatellut jälkeen päin, että hän piti elokuvan raisusta komediallisesta otteesta ja punapää Maureen O´Haran itsepäisestä irlantilaisuudesta.
=================================================================================================
John Ford suunnitteli Vaiteliaan miehen filmaamista parinkymmenen vuoden ajan, heti kun hän oli lukenut Walshin mehukkaan irlantilaisnovellin. Ford piti sen kuvaamista kansalaisvelvollisuutenaan. John oli syntynyt 1.2. 1895 irlantilaiseen maahanmuuttajaperheeseen. Hänen nimensä oli hyvin irlantilaisesti Sean Aloysius O´Feeney. Sean kasvoi Portlandissa, jossa hänen isänsä omisti saluunan. Sean lähti 1913 ison veljensä perässä Hollywoodiin. Sean suoritti studiolla kaikenlaisia pikkutehtäviä kunnes sai esiintyä Ku Klux Klan -ratsastajana elokuvaohjauksen isän David W. Griffithin Kansakunnan synnyssä (1915).
Ohjaajan ura aukesi 1917, ja nimi muuttui 1923 John Fordiksi. Todellinen läpimurto tapahtui 1924 Iron Horsessa, joka kuvasi Amerikan rautateiden rakentajien vaiherikasta elämää, mutta vasta Juudas-tutkielma Ilmiantaja (1935) ja western Hyökkäys erämaassa (1939) vakiinnuttivat John Fordin maineen. Hänestä tuli nopeasti muuan Hollywoodin itsenäisistä ohjaajamestareista, jonka nimi takasi tuotantorahat ja kassatulot - ei tosin aina. Toisen maailmansodan jälkeisen Hollywood-elokuvan tekijöistä Ford oli kuuluisin Alfred Hitchcockin ohella. John Fordin ura jatkui aina 1960-luvun puoliväliin, jolloin valmistui hieno Seitsemän naista. Ford voitti lukuisia Oscareita - muun muassa Vaiteliaasta miehestä. Hän kuoli syöpään vuonna 1973. Suulas, ärhäkkä ja jopa puheissaan ronski John Ford oli 78-vuotias.
==============================================================================
Vaitelias mies kertoo miehisestä, hiukan salaperäisen taustan omaavasta Sean Thorntonista. Mies palaa kotiseudulleen Irlantiin. Sean on nyrkkeillyt menestyksellisesti, mutta muuan ikävä kehäkuolema on päättänyt hänen uransa. Nyt Sean aikoo viljellä maata Inisfreessä. Hän ihastuu tuliseen Mary Kateen, mutta suhde ei ole helppo, koska kaksi itsepäistä ja itsenäistä ihmistä joutuu tuimaan sukupuolten sotaan. Jopa häävuoteelle käy kalpaten heidän kesyttäessään toisiaan.
Usein on todettu, että Vaitelias mies on John Fordin ainoa todellinen rakkauselokuva. Ja kuten Fordista kirjan tehnyt Lindsay Andersson on huomauttanut, se on todellinen tarinankertojan elokuva. Ford-tuntijat ovat puhuneet myös panteistisesta elokuvasta, jossa aistillisuus lepää enemmän maiseman helmassa kuin Seanin ja Mary Katen sängyssä. Puritaaninen Ford ei antanut koskaan erotiikan tihkua avoimesti elokuviensa kohtauksista, mutta Vaiteliaan miehen aistillisuus onkin epäsuoraa. Oliko syynä sittenkin ohjaajan oivallus, joka syntyi vasta elokuvan filmauksen keskivaiheilla: Nyt tehdään aikuista rakkauselokuvaa. Filmauksen alussa Ford uskoi ohjaavansa Irlanti-komediaa, jossa farssi ja tragikomiikka vuorottelevat.
===========================================================================
Vaitelias mies olisi saattanut jäädä filmaamatta, sillä John Ford ei tahtonut saada Republicin tuottajia millään lämpenemään projektilleen. Hänen täytyi viedä yhtiön pomo Eurooppaan, jotta ymmärrettäisiin elokuvan ainutlaatuisuus: Se täytyy kuvata Irlannissa ja kuvaaja Winton C. Hochin täytyy saada hyödyntää Technicolor-värejä. Onneksi Republic-pomo ymmärsi Irlannin maisemien lumon ja näytti lopulta vihreää valoa. John Ford sai palata vanhempiensa kotimaan kadonneeseen aikaan, myyttiseen paikkaan nimeltä Innisfree, jota todellisuudessa ei ollut olemassa.
Todellisuudessa John Ford kuvasi hauskan, rennon ja vapautuneen Vaiteliaan miehen 1950 Galwayn piirikunnassa - eli samana vuonna kun Rajarosvon voittaja (Wagon Master )ja Rio Grande ilmestyivät teattereihin. Paikkakunnalla vierailee kesäisin Vaitealiaan miehen ystäviä ympäri maailmaa - kuten näkemästäni Input-festivaalin dokumentista saattoi huomata.

Ei kommentteja: