Älä liiku ylitse muiden
Yle ja kaupalliset kanavat luottavat kesäkautena uusintoihin. Etenkin Ylen TV1 on täynnä uusintoja, jos ajatellaan sarjoja ja elokuvia. Sarjoista oikeastaan vain alkukesän sunnuntain myöhäisillassa esitetty erinomainen brittiläinen Lewis hohkasi uutuudellaan, samoin meidän Tornionjokilaaksoa vastapäätä sijaitsevissa Kalixissa ja Bodenissa tapahtuva hieno ruotsalainen poliisisarja Höök, jota menee tiistain myöhäisillassa Ylen FST5 -kanavalla.
Kaupallisilla kanavilla uusittiin niin ruotsalaisten poliisihahmojen Wallanderin kuin Beckin tv-rikosjännäreitä. Jälleen joutui toteamaan, että Ruotsissa tällaisten tuotteiden laatutaso on korkea. Dekkareiden lukijat kehuvat myös ruotsalaisia rikosromaaneja. Suomessa ilmestyy kyllä tuhka tiheään dekkarikirjoja, mutta niin elokuva- kuin tv-tuotannossa on jääty pahasti jälkeen ruotsalaisista. 1990-luvun Raid taitaa olla viimeinen suomalainen laadukas poliisi- ja rikossarja. Tapio Piiraisen suurtyö oli Ylen oman ohjaajan teos.
===================================================================
Suurin osa Teeman klassikkoelokuvista on ollut uusintoja - tosin mukaan mahtui harvoin, tuskin koskaan televisiossa esitetty Robert Mulliganin Kuin surmaisi satakielen. 1960-luvun alun elokuva on edelleen ajankohtainen ja puhutteleva kuvaus rasismista USA:ssa. Elokuva syntyi tiiviissä yhteistyössä ohjaaja Mulliganin, tuottaja Alan J. Pakulan (myöhemmin tunnettu mm. Presidentin miesten ohjaajana) ja näyttelijä Gregory Peckin kanssa.
Kesän uusista tv-kanavien elokuvista italialaisen Sergio Castellitton ohjaama ja espanjalaisen Penélope Cruzin kanssa näyttelemä Älä liiku (2004) oli ylitse muiden. Niin rohkenen sanoa jo tässä vaiheessa, vaikka kesäkausi ei ole vielä ohi. Castellitto kuvaa tiukoin kuvin eri yhteiskuntatilanteista tulevan miehen ja naisen raastavaa, elämää suurempaa kohtaamista, jossa rakkaus juovuttaa ja alistaa.
============================================================
TV1:n uusista ohjelmista ei kannata mainita kuin torstain 10 kirjaa rakkaudesta ja sunnuntai-illan Levengood Suomesta. Ruotsissa toimiva tv-juontaja Mark Levengood haastattelee sarjassa lapsuutensa suomalaisia vaikuttajia ja etsii kadonnutta Suomea. Levengood on samalla kertaa fiksu ja kepeä, luonteva ja tarkka, hauska ja vakava.
Fantastinen tv-persoona.
Jos Levengoodia vertaa suomalaisten tekemään Suomi myytävänä -sarjaan, niin ei voi muuta kuin pyörittää päätään. Näin kamalaa "asiaviihteellistä" kesäsarjaa ei ole pitkään aikaan nähty tv-kanavilla. Että oikein Suomi-kuvaa jäljitetään! Nolottaa katsoa.
10 kirjaa rakkaudesta on TV1:n kulttuuritoimituksen makupala. Kari Väänäsen valinta eräänlaiseksi rakkauden apostoliksi on täysosuma. Jokaisessa jaksossa joku kirjan ystävä on saanut kutsua studioon kaksi ystäväänsä keskustelemaan rakkausaiheisesta romaanista. Viimeksi Märta Tikkasen johtama ohjelma oli hyvä esimerkki paneutuvasta ja syvällisestä kirjallisuuden ymmärtämisestä ja keskustelukulttuurista. Tikkanen pitäisi saada TV1:n puolella vetämään uutta kirjallisuusohjelmaa. Tuulaliina Variksen ohjelman jälkeen on ollut vuosia ja vuosia autiota.
Ajankohtainen kommentti
Lama painaa mediakonsernien tuloksia alas. Syynä on mainosmyynnin väheneminen. Lama ei tosin näy sähköisen viestinnän puolella. Sanoma-konserniin kuuluva Nelonen jatkaa lehtitietojen mukaan myötätuulessa. Tämä tv-kanava kuuluu Sanoman Entertainment-osastoon. Siihen kuuluu myös kaapeliyhtiö Welho. Molemmat ovat parantaneet kannattavuuttaan huhti-kesäkuun jaksolla. Markkinaosuuskin on noussut.
Mitä tästä voi ajatella. Ainakin Nelosen ohjelmisto on niin huonoa, että lienee syytä todeta: Roska myy! Niin, ja kannattavuus paranee, kun tv-uutistoimintaa supistetaan ja henkilöstöä vähennetään. Ja Neloseen kuuluvan Urheilukanavan hitit Bundesliigoineen annetaan pois.
=============================================================
Lomautukset ja irtisanomiset ovat päivän sana mediassa. Isojen firmojen pomot käyvät ylpeinä kertomassa Ylen TV-uutisissa, miten nyt on vähennetty väkeä niin ja näin paljon. Valtion yhtiöidenkin johtajat puhuttelevat tv-katsojia samalla irtisanomismantralla. Koskaan ei ruudussa näy pomoa, joka ilmoittaisi tappelevansa henkilöstönsä puolesta. Työntekijä on firmoissa kuluriesa.
perjantaina, elokuuta 07, 2009
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti