perjantaina, toukokuuta 22, 2009

Ajankohtainen kommentti





Kansanedustaja Mika Lintilän (kesk.) parlamentaarisen työryhmän Yle-mietinnöstä on keskusteltu laihasti viime viikkojen aikana. Ääntä ennen mietinnön tuloa pitivät kaupallisten mediatalojen pomot. Nyt on julkisuudessa näkynyt huomautuksia, että Lintilän mietintö on pitkälle Pasilan tilaustyö. Toki on vaihdettu mielipiteitä ehdotetusta tv-lupamaksun korvaamisesta pakollisella asuntokohtaisella Yle-maksulla (tai mediamaksulla). Kritiikkiä on aiheuttanut oikeutetusti pakollisuus: Eli jos et omista tv-vastaanotinta, et edes halua katsoa televisiota, joudut silti Ylen toiminnan maksumieheksi.
Entinen yleisradiolainen, Ylen pitkäaikainen toimistusjohtaja Arne Wessberg on puolustanut julkisen palvelun tehtävää mielipidekirjoituksessan Helsingin Sanomissa (12.5. 2009). Wesberg toimi myös Euroopan Yleisradioliiton puheenjohtajana vuosina 2000-2006. Kuten mielipidekirjoituksensa allekirjoituksessa ilmoittaa.
Eläkkeellä oleva Wessberg työskentelee nykyisin Plus-TV:n hallituksen puheenjohtajana. Plus-Tv markkinoi maksu-tv -kanavia suomalaisiin antennikoteihin: paketissa ovat olleet 1.9.2008 alkaen MTV3 MAX, MTV3 Fakta, Sub Leffa, Sub Juniori, KinoTV, Disney Channel, Nickelodeon, MTV Music Television, Eurosport, Discovery Channel, Urheilu+Kanava, SVT World ja Digiviihde. Voi ajatella, että Plus-Tv:n kanavapaketti on hyvin kaukana entisestä julkisen palvelun tv-toiminnan maisemasta.
Arne Wessbergin mielipidekirjoituksen pointtina on kysymys: Mitä Ylen rajatumpi toimeksianto tarkoittaisi? Kaupallisten meditalojen edustajia on ärsyttänyt ennen kaikkea Ylen tapa jakaa ilmaiseksi tekstitv-uutisia kauppakeskusten näyttöruutuihin ja Ylen voimakas panostus nettiin. Wessbergin mukaan yleisradioyhtiön tehtäväksi ei ole missään määritelty kilpailuedellytysten vaalimista. Kaupallisten meditalojen johtajat ovat olleet huolissaan näiden edellytysten unohtamisesta.
Valitettavasti Wessberg ei määrittele laajemmin Ylen tehtävää. Hän muistuttaa vain yleisellä tasolla, että "kaikkien eurooppalaisten julkisen palvelun yleisradioyhtiöiden tehtävät liittyvät siihen, että sivistys, tieto ja viihde ovat kaikkien kansalaisten saatavilla." Niin pitää ollakin. Siksi Yleä tarvitaan.
Toisaalta voisi kysyä: Toteutuuko pakollisen asuntokohtaisen Yle-maksun kautta kaikkien kansalaisten samanarvoisuus? Eli pystyykö esimerkiksi köyhyysloukkuun pudonnut väestönosa suoriutumaan vuosittaisesta mediamaksuta, jolla voi nauttia Ylen sivistyksestä, tiedosta ja viihteestä. Onko muuten niin, että draamaohjelmatkin luetaan nykyisiin viihteen joukkoon?
=====================================================================
Lähes käsittämättömältä vaikuttavat Arne Wessbergin mielipidekirjoituksen keskiosan lausunnot: "Yleisradioyhtiöiden tehtävät koetaan Euroopassa niin tärkeiksi, että sekä EU:n tasolla että kansallisvaltioissa on haluttu sallia poikkeama markkinoiden vapaasta kilpailusta tehtävien toteutuksen varmistamiseksi". Tai: "Toki tulee arvioida tehtävien toteutustapojen vaikutukset myös markkinoiden toimivuuteen. Mutta tällöin arvioija on yhteiskunnallinen toimija eikä pelkkä asiantuntija. Asiantuntija selvittäköön vaikutuksia, mutta niiden punnitseminen suhteessa toimeksannon toteuttamiseen on yhteiskunnallinen tehtävä."
Siis: Minkä toimeksiannon toteuttaminen?
Mikä yhteiskunnallinen tehtävä? Mikä yhteiskunnallinen toimija?
Ja mikä asiantuntija?
Valitettavasti Arne Wessbergin kirjoitus jää salatieteeksi. Hän olisi myös voinut vastata suoraan joihinkin asettamiinsa kysymyksiin, jotka jäävät hyvin epämääräisiksi. Nyt Wessberg lopettaa kirjoituksensa ilmeisesti kaupallisille toimijoille asetettuun vaatimukseen: "Keskustelulle voisi olla hyväksi, jos Ylen tehtävien tarkempaa rajausta haluavat määrittäisivät, miten tämä rajatumpi toimeksianto tulisi kirjoittaa."
===========================================================================
Kun maksukorttikatseluun tai valtion budjettirahoitukseen ei haluta mennä, kun pääministerikin on arvostellut STT:n mukaan Mika Lintilän työryhmän esittämän asuntokohtaisen Yle-maksun säätämistä, olisiko syytä harkita paluuta lähtöruutuun: nykyinen tv-lupamaksukäytäntö jatkukoon; ne maksavat, jotka katsovat televisiota, ne eivät jotka eivät katso tai omista tv-vastaanotinta. Ja ajatelkaa, minkä ulosotto- ja perintätoimistomylläkän pakollinen asuntokohtainen Yle-maksu tulisi aiheuttamaan!

Ei kommentteja: